Viyana gezisi Avrupa’ya yapılacak en önemli gezilerden biri olmuştur hep. Bulunduğu konum itibariyle çevresindeki ülkelerin başkentlerine yakın oluşu, Viyana’yı mutlaka ziyaret edilmesi gereken Avrupa şehirleri listesine alınmasına sebep oluyor. Çünkü böyle bir gezi planında, Viyana hep kombinin içinde olabiliyor.
Viyana-Budapeşte gezisi, Viyana-Prag gezisi yada Viyana-Budapeşte- Prag gezileri gibi. Zamanınız varsa Slovakya’yı da ekleyip Viyana-Budapeşte-Bratislava-Prag şeklinde 4 ülke, 4 şehir de gezebilirsiniz. Zaman ve bütçe konusu; nasıl bir gezi tercih edeceğinizi belirlemede etkili olacaktır.
Viyana gezisi, tercihi sadece konum açısında sınırlandırılırsa sanat ve tarih kokan bu güzel şehre haksızlık olur. Çünkü işi resmi yönden açıklarsam, dünyanın en yaşanabilir şehri sıralamasında 1. olmasını söyleyebilirim mesela. İstanbul ise 100. sıralarda, öyle düşünün. Sanat ve tarihi seviyorsanız Viyana gezisi size istediğini verecektir ama hareketli ve eğlenceli bir gezi istiyorsanız Budapeşte‘nin de içinde olduğu bir Viyana gezisi planlayın derim.
Viyana Gezisi Hakkında
Neden Viyana gezisi? sorusunu cevaplamadan önce Viyana hakkında kısa bir bilgi verelim. Avusturya’nın başkenti Viyana’nın nüfusu 2 milyona yakın ve resmi dili de Almanca. Ama İngilizce konuşarak da çok rahat anlaşabilirsiniz. İnanç olarak nüfusun yarısından fazlası Hristiyan Katolik iken yüzde 10 civarı da Müslüman.
Viyana, tertemiz cadde ve sokakları, düzenli bina yerleşimi, harika sarayları, tarihi kilise ve müzeleri ile turistleri cezbeden bir şehir…Her zaman bir etkinlik ve sanat galeri ile renklenen, fantastik kafeleriyle geziye ayrı bir tat katan şehir… Her ne kadar kahveye Osmanlıdan görerek alıştılarsa da bunu geliştirerek şimdiki kahvenin doğmasına ve buradan da tüm dünyaya yayılmasını sağlamışlardır.
Osmanlı demişken, Viyana kuşatmalarını tarihten biliyor olmamız da, tarih meraklılarını bu şehri görmeye mecbur ettiğini de belirtmek gerek. Nasıl olur da, Viyana’da bozguna uğradık, neden kuşatamadık, neden geri döndük sorularının cevabı bu geziyle daha bir anlamını buluyor. Mesela biz gittiğimizde savaşın nerede olduğunu, neden kuşatmanın gerçekleşmediğini rehber orada, bizzat yerinde gösterdi. Sonra da yine aynı yerde bir kafe var, orada oturup hem kahvemizi yudumlamış, hem de kritik yapmıştık.
Viyana’da her yer müze, her yer saray, her yer kafe daha ne olsun. Bi de her yer bisiklet. Bu kadar da olur mu dedirtiyor, yaşlı amcalar teyzeler bile bisikletin üstünde:) Ama her yere bisikletle gidilebilmesi ve bunun altyapısının hazırlanması çok güzel bir şey. Viyana için söyleyeceğim tek olumsuz şey pahalı bir şehir oluşu.
Viyana’dan Budapeşte’ye geçmek isterseniz, trenle 3 saate yakın sürüyor, Prag düşünürseniz de 4 saat civarında.
Viyana Gezisi Notları SSS
Viyana gezisi hakkında kısa kısa notlar alabilmek için bu soru cevap yöntemini kullandım.
Soru 1- Viyana gezisi hangi aylarda daha keyifli?
Cevap 1- Avrupa’nın tam ortasında olduğundan, kışı da soğuk. Kasımdan marta kadar kış sezonu dersek, nisandan itibaren Viyana’da olmak daha isabetli olabilir. Ben mayıs ayında gitmiştim, hem çok sıcak olmuyor hem de festivallerin başladığı zamana denk geldiğinden daha keyifli oluyor. Yazın giderseniz yürüyerek ve bisikletle her yer rahatlıkla gezilebilir
Viyana müzeden geçilmiyor dedik, şayet müzelere çok vakit ayırmak isterseniz kışın gidin, hem sıra olmaz hem de zaten genellikle kapalı mekanda olmuş olursunuz.
Soru 2- Viyana’da hangi vize geçerli? Uçuş süresi ne kadar?
Cevap 2- Avusturya’da vize olarak Schengen vizesi geçerli. Memursanız ve yeşil pasaportunuz varsa, o her kapıyı açıyor Avrupa’da zaten:) Uçuş 2 buçuk saat civarı sürüyor. Viyana’nın saat olarak 1 saat geride olduğunu da belirtelim.
Soru 3- Viyana’da nerede kalmayı tavsiye edersin?
Cevap 3- Viyana tam 23 bölgeye ayrılmış durumda, 1. Viyana, 2. Viyana diye. 1 numaralı bölge en eski, en tarihi, en merkezi yer, sayı büyüdükçe merkezden uzaklaşılıyor. 9. Viyana’ya kadar olan bölüm merkeze yakın olduğundan buralarda kalmak avantajlı. Ucuz otel olsun, hostel olsun derseniz 15. Bölgelere doğru, şehir merkezinin dışında da kalınabilir. O zaman da ulaşım kısmını düşünmeniz gerekiyor.
Soru4- Viyana Gezisi Ulaşımı Nasıl Çözeriz?
Cevap 4- Hava alanına inince araç kiralamayacaksanız şehir merkezine ekspres tren ve otobüsler var. Yarım saat içinde şehir merkezine ulaşılıyor. Şehir içinde yürüyerek bir çok yere ulaşabilirsiniz. Kısa mesafeler için bisikletle de gidiliyor ama bir çok tarihi mekan ve müze olduğundan metro ve tramvay kullanımı şart. Bu arada faytonla gezme alternatifi de var ama biraz pahalı. Yarım saatliğine kiralayıp şehir turu yapabilirsiniz.
Soru 5- Viyana’da hangi tat ve lezzetleri önerirsin?
Cevap 5- Viyana kafeleriyle ünlü…Hatta UNESCO kültürel miras listesine almış, o kadar tarihi bir yanı var yani. Bu kafelerden birine oturup ilk isteyeceğimiz şey tabii ki Viyana kahvesi… Çok çeşit var ama “Wiener melange” en ünlü olanı. Cappucinoya benziyor fakat sanki daha hafif gibi. Hele bir servis ediliş şekli var, kendini çok değerli hissediyorsun. Mekanlar zaten tarihi, sandalyeler koltuklar falan hep kadifeyle kaplanmış. Yani kahve ötesi bir durum var anlayacağınız.
Peki kahvenin yanına ne alırsın tatlı olarak? Oradaki favorim de sacher torte yani Avusturya’nın en meşhur pastası. İsterseniz beyaz çikolatalı gofret de olabilir ama biraz kalorili geldi bana.
Doyurucu bir şeyler de tavsiye edeyim. Viyana’nın o ünlü şinitzelini mutlaka tadın. İncecik ve harika kızarmış tavuk şnitzel, hem lezzetli hem de neredeyse bir buçuk porsiyon büyüklüğünde servis ediliyor.
Her şeye rağmen, kendi kültürümden bir şeyler yiyeceğim diyenlere için de Türk lokantası Lale Restaurant’ı önerebilirim.
Soru 6- Viyana’da alışveriş pahalı galiba, nereler daha uygun?
Cevap 6- Viyana alışveriş noktaları açısından geniş bir yelpaze sunuyor aslında ama paraya kıyabilirseniz. Araçların geçmediği Graben Caddesi en ünlü alışveriş caddesi, bir çok ünlü markayı burada bulabilirsiniz. Aslında pahalı ama tax free olması bir nebze rahatlatabilir. Güzel AVM’ler de var ama bence en uygun alışveriş yeri cumartesileri kurulan halk pazarı. Adına Brunnenmarkt deniyor, yer olarak da Ottakring bölgesinde. Yüzlerce sergi var, yeme içme hediyelik her şeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir çok yerde bit pazarı modunda ucuzluk pazarı kuruluyor. Ama buralarda bile bir magnet alayım diyorsun 5 euro:)
Viyana Gezilecek Yerler
1- Schönbrunn Sarayı:
Schönbrunn Sarayı muhteşem bahçeleri ve değişik mimari yapısıyla göz dolduruyor. Şehirden uzak olmasının sebebi, yazlık saray olarak kullanılması. Sarayın hemen yanında hayvanat bahçesi ve at arabası müzesi var. Bahçesinde gezinmek bile dinlendirici. Bahçenin son kısmında yüksekçe bir tepede zafer takı da görülmeye değer. Hem tarihi yapısı itibariyle hem de değişik dizayn ve görüntüsüyle UNESCO kültürel miras listesinde. Sarayın içini gezmek ücretli ve pahalı ama 22 odasını gezmek için daha uygun bir ücret belirlenmiş, en azından bu kadarı da fikir verecektir.
2- Hofburg Sarayı:
Viyana’nın en önemli simgelerin biri olan Hofburg Sarayı, Viyana kraliyet sarayı diye geçiyor. Kraliçe Elizabeth’e Sisi dendiği için, oradaki Sisi Müzesi çok ünlü. Bu müzede o dönemde kullanılan bir çok eşyanın orjinalini görebiliyorsunuz. Şehrin içinde olduğundan genelde ilk ziyaret edilen yerler arasında. Schönbrunn Sarayı’na yazlık demiştik bu saray da kışlık saray olarak kullanılmış.
3- Belvedere Sarayı:
Viyana’da sarayları saray yapan bahçe dizaynları. Hem geniş hem de orijinal düzenlemeler yapılmış bahçelerde. Belvedere Sarayı özellikle mimarı yapısıyla da dikkati çekiyor. Aşağı Belvedere, Yukarı Belvedere diye bölümleri var, her birine de giriş ücreti farklı. Sarayın içinde sanatsal sergiler de oluyor.
4- St. Stephen Katedrali:
Viyana resimlerine damga vuran, şehrin tam ortasındaki devasa kilise 1147 yılından beri ayakta. 4 büyük kulesi var ama güney kulesi en uzunu olduğundan herkes orayı tercih ediyor Viyana manzarası için. Ücretsiz giriş olduğundan önünde uzun kuyruklar olabiliyor ama hızlı ilerliyor. Kuleye çıkınca katedralin üstündeki renkli mozaikleri yakından görebiliyorsun, gerçekten çok etkileyici.
5- Rathaus (Belediye Binası):
Wiener Rathaus, gerek mimari yapısı gerekse dizaynı çok etkileyici olduğundan ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi başarmış. Aslında halen kullanılan bir yer olduğundan binanın içine girmeye gerek yok. Fotoğraf alınsa belki kafi gelebilir ama bizi asıl etkileyen binanın yanındaki park oldu. Rathauspark, yazları çok aktif, burada güzel vakit geçirilebilir.
6- Museumsquartier:
Müzeler mahallesi diye geçen bu bölgede eskilerin yanında yeni açılan müzeler de dahil olmak üzere bir çok müze bulunmaktadır. Bu yönüyle dünyanın kültür merkezlerinden biri kabul ediliyor. Bu meydanda aynı zamanda çeşitli sanatsal galerileri de görmek mümkün. Bu müze bölgesine vardığınızda artık ilginize ve bütçenize göre bir müze seçip girebilirsiniz.
7- Prater Bölgesi-Eğlence Parkı:
Prater bölgesine genellikle eğlence parkı için gidilse de burası sadece bu parkla sınırlı değil, daha geniş bir alan. Ama hep filmlerde arka planda o meşhur dönme dolap gösterildiği için turistler genelde bu kısma odaklanıyor. Fotoğraf karesinde dönme dolap yoksa orasının Prater bölgesi olduğunu ispatlayamazsın:) Dönme dolaba binmek pahalı değil ama dolapların içinde yemek yemek özel bir zevk olduğundan çok pahalı.
8- Hundertwasser Evi:
Avusturya’nın ünlü sanatçılarından Hundertwasser, çağdaş bir bakışla geometriye meydan okuyan bir ev yapmış. Rengarenk oluşu, binada keskin ve düz çizgilerin olmayışı, farklı farklı malzemeleri bir uyumun içinde birleştirmesi bu evi eşsiz kılıyor. Bu evlerden birkaç tane yapmış ama biz Landstrabe bölgesindeki eve gitmiştik.
Evet Viyana’da daha gezilecek çok yer var, bakarsın yine giderim ve listeme buraları da ekler, sizinle paylaşırım.
Viyana gezisi düşünüyorsan, planlamanı yaparken, “güzel ve hesaplı bir gezi için dikkat edilecekler konusu üzerine yazdığım “Gitmek için değil, görmek için gezmenin püf noktaları” adlı yazıma” mutlaka göz atmalısın. Keyifli gezmeler…
Sacher Torte yemeden Viyanaya gittim denilemez. Blogda hikayesini de anlatmistim otelin. Birkac yerde denedim ennn güzeli Viyana ve Salzburgdaki Hotel Sacher da. Birden kendimi sansli hissettim simdi Avusturya güzel lke gercekten ?
Avusturya’da olduğun için çok şanslısın gerçekten. Sizin araçla kısa sürede ulaşabileceğiniz o güzelliklere biz uçakla gelebiliyoruz ancak:) Bu arada viyana kahvesini de unutma Sacher torte’nin yanında…
Viyana tanıtım yazınız çok güzel olmuş çok teşekkürler ileride bir gezi yapmak istersem viyanayı düşünürüm.
Aynen, Viyana’yı düşün hatta gitmişken bir kaç ülke daha gezersin bir birine yakın olanlardan. Önemli olan istemek ve planlamak.
Kahve sever biri olarak Viyana Kahvesi’ni de merak ettim bak şimdi :)))
Değişik tabi ama cappuccino içsen de keser yani:) Beşiktaş’ta viyana kahvesi var. Çakmadır diyorsan Viyana’ya gidilir yani, çok uzak değil.
Bir gün viyana’ya gitme şansım olursa eğer sizin yazınızla gider ve dönerim 🙂
Çok memnun oldum yazımın rehber olacağına. Viyana çok güzel, yurtdışı gezi için tercih edilecek bir şehir. Umarım gidersin.
Vay be 1 numaralı şehir demek ki gerçekten güzel teşekkürler
Eskiden Avustralya’nın Melbourne şehriymiş birinci, Viyana onun elinden almış tacı.
Yurt dışına çıkma imkanım hiç olmadı ama olursa Viyana’da kahve içmek isterdim .
Aynen, Viyana kahvesi çok ünlü, yanına da meşhur tatlısından, oooh mis:) Umarım bir gün çıkarsınız.
2014 te il yurtdışı deneyimimiz Viyana ile olmuştu.
Güzel notlar, elinize sağlık
Viyana güzel şehir ama demi, hele ilk gitmişseniz, daha özel bir tat bırakmıştır. Teşekkürler.
Her yıl yurt dışında bir ülkeyi geziyorum.Viyana’da planlamalarımda var.Teşekkürler bilgilendirici yazı için 🙂
Çok güzel bir alışkanlık. Nisanda ispanya demiştin galiba. Belki Barselona gezi notlarımı o zamana yetiştiririm…
Ne mükemmel bir yer Viyana. Bir gün fırsatım olursa tüm Avrupa’yı gezmek isterim. Çok keyifli anlatmışsınız ve fotoğraflar da harika olmuş. Teşekkürler.
Evet gerçekten çok güzel Viyana. İyi bir planlamayla etrafındaki bir kaç ülke de gezilebilir. Umarım fırsat bulursunuz. Ben teşekkür ederim.
Viyana Gezisi hep arzu ettiğim ama işten güçten fırsatını bulup da bir türlü yapamadığım bir gezi. Müzeler, saraylar, şinitzel ve kahve başlangıç için bana yeter de artar:) Fotoğraflara bakınca ben hala niye buradayım diyor insan:)
Demi ama ya, Viyana çok güzel gerçekten de. Ayrıca benim anlattıklarımla da sınırlı olmadığını düşünürsek, gitmeye değer. Sadece iste ve planla…Bir gün fırsat bulup güzel bir Avrupa seyahati yapman dileklerimle…
Harika gezi yazısı için teşekkürler
Cafe restaurant coğrafya tarih hepsi bir arada
Elinize sağlık editor
Güzel tespitiniz beni çok memnun etti, teşekkür ederim. Evet çok yönlü gezi notları…
Cok guzel bir tanıtım yazısı olmuş emeğinize sağlık kolay gelsin
Teşekkürler, sizin yazılarınızı da takip ediyorum, güzel tanıtımlara devam:)
viyana ne güzel şehir. insanın gidip göresi geliyor.
Aynen, Viyana harika bir şehir, hemen planlamalara başla:)
Başarılı bir yazı olmuş ?
Teşekkürler, ben de sizi ziyarete gelicem müsait olunca…
Viyana-Budapeşte-Bratislava-Prag:4 ülke, 4 şehir şeklinde yapmıştık biz. Çok da güzel olmuştu. Harika tanıtmışsın. Tebrik ederim ???
Aaa tam da benim dediğim gibi, çok iyi bir planlamaymış. Tebrik ederim, daha nice yine yeni gezmelere…
Ceddimizin dayandığı gibi biz de dayanmalıyız artık Viyana kapılarına! Yaş yolun yarısını geçmeden imkanımız olsa da gidip gezsek…
Artık dünya küçük bir köy, atlayıp uçağa gidebilirsiniz. Önce niyet, sonra plan, olur yani, neden olmasın? Viyana, Avrupa’nın merkezinde bir şehir, bir gezide birkaç ülke gezilebilir etrafındaki.
Buram buram tarih kokan muhteşem şehir Viyana… Ne güzel, ne kapsamlı anlatmışsınız. Yüreğinize sağlık 🙂
Çok doğru, buram buram tarih ve buram buram da kahve kokusu var Viyana’da…
Mimarisi hoşuma giden bir ülke. Avrupa’da birçok yer var göz koyduğum ama Viyana başka. Hundertwasser’ın tarzından bahsetmiyorum tabi. O apayrı taraflarda.
Gezinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Tarihi dokusunu korumuş, değişik binalarıyla adından söz ettiren bir şehir Viyana. Teşekkür ediyorum ilginize.