Yazmanın Faydaları – Ruha ve Zihne Kazandırdıkları

Yazmanın faydaları birçok yönden çeşitlilik gösterse de özellikle ruh halimize ve zihnimize olan katkıları çok fazladır. Yazı yazmak başka insanlara da faydalı olmaktır aslında ama konunun çeşitlenmemesi, sade ve derin kalması için, yazı yazmanın yazan kişi üzerindeki etkilerine yoğunlaşmak istiyorum.

İnsan kendini 3 şekilde ifade eder. Konuşma diliyle, hal diliyle ve yazı diliyle. Bazen ne kadar konuşursak konuşalım anlatamayız çünkü anlattıklarına karşı bir cevap gelir ve dikkatimizi kaybederek konunun odağından çıkıp sorunu daha da büyütebiliriz. Bazen de hiç bir şey anlatmazsın, bir bakış, yüz ifadesi, jest mimikler anlatır tüm söylemek istediklerini.

Peki ya yazmak… Yazıyla kendini anlatmanın birtakım zorlukları olsa da kimse sana müdahale etmez, ölçüp biçersin yazını, siler yeniden yazarsın ama sonuçta içine sinen bir yazıyla anlatabilirsin tüm dertlerini. Yazı yazmanın faydaları sadece kaliteli yazılar yazmayla ilgili değildir, dilediğin gibi karalamak da yazmaktır. İllaki kitap yazmak, blog yazmak, makale yazmak şart değildir, günlük yazmanın faydaları bile tahmin edemeyeceğiniz kadar çoktur.

Evet bazen öyle zamanlar olur ki, düşüncelerini konuşarak anlatmaya cesaretin olmaz, belki utanırsın. Belki de konuşurken bu kadar etkili sözleri art arda sıralayamazsın.

Ayrıca, söylemenin daha zamanı gelmediği durumlarda, aklından geçenleri not alman gerekir. Zira zamanı geldiğinde aynı hisleri yansıtamaz, o etkili cümleleri kuramazsın.

Yazmanın faydaları içinde belki de en önemlisi; özgürce, zaman sınırlaması olmadan ve tesir altında kalmadan içinden geldiği gibi sıralayabilirsin cümlelerini.

Yazmanın Faydaları Ruha ve Zihne KazandırdıklarıPin
Yazmanın Faydaları

Yazmanın Faydaları – Yazı Yazmak Üzerine…

Madem düşünüyoruz, fikir üreten bir mekanizmamız var, yaratıcı bunu tüm varlıklardan farklı olarak insana özel bir armağan olarak sunmuş, o zaman bize düşen bu fikirleri hayata geçirmek, yeni fikirler üreterek kendimizi ve medeniyetimizi geliştirmemiz gerek.

Yazı yazmanın önemi nedir evet insan zihni bir çok fikri anında üretebilir ve bunların bir kısmı hafızamızda kalmayacağı için yazmak gerek, not almak gerek. Karalama olarak alınan bu notların üzerinde kafa yorarak temize geçmeli ve düzenlemeli. Başkalarına faydalı olunacağı düşünülen fikirleri, internet, sosyal medya gibi çeşitli platformlarda da paylaşmak lazım. Çünkü bilgi paylaştıkça yeni bilgilerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar ve bu da insanlığı geliştirmiş olur. Bu da yazmanın faydaları arasında en önemlilerindendir.

Sadece yazar ve şair yazmaz, her kişi yazabilir. Her insanın üretici yanı vardır. Sosyal medyada hiç tanımadığımız bir insan bir anda fenomen oluyor, neden, çünkü kendine has tarzıyla bir şeyler yazıyor, insanlar da ona ve yazdıklarına değer veriyor. Bizim de taklide kaçmadan bir şeyler yazmamız kendi tarzımızı yansıtmamız, bize özgüven kazandıracaktır.

Her zaman faydalı olmak için mi yazılır? Hayır. Yazımız, genel olarak yazmanın faydaları üzerine ama ben aslında “Yazmanın bize kattıkları” düşüncesine odaklandım.

Yazmanın Faydaları Ruha ve Zihne KazandırdıklarıPin
Yazmanın Faydaları – Ruha ve Zihne Kazandırdıkları

Yazmak… Ama Ne Yazmak?

Ne yazacağınıza karar veremiyor musunuz? İşte size bazı ipuçları…

1- Günlük yazın, en kolayı.

Bazıları her gün yazmayı sıkıcı ve zor bulabilir, olsun hiç yazmamaktansa zaman zaman yazmak da iyidir. Günlük, insanın sırdaşı, kankası, yol arkadaşıdır. Ona hem derdini açar, hem de mutluluğunu… O süslü püslü günlük yaprakları, onun kimseye anlatamadıklarıyla doludur. Ama olsun o, tüm duygularını biriyle paylaşmış ve rahatlamıştır ya, önemli olan odur zaten.

2- Blog yazın, aklınıza ne gelirse.

İster kalem-defter kullan, istersen de bilgisayar. Önemli olan aklındakileri kağıda dökmek. Zihninizde fikir kıpırtıları başladığında hemen kalemi al eline ve salıver sözcükleri. Yazdıkça “Meğer ne kadar söyleyecek sözüm varmış.” diyeceksiniz. Fazla kasma yazarken, sonra yazdıklarını tekrar okur, düzenler, gerekirse silersin. İnsan yazdığı kadar özgür ve zengin, yazmadığı kadar da fakir ve kısırdır. Yaz gitsin yani. Yazmanın faydaları yazdıkça artacaktır.

İlginizi Çekebilir: Nasıl Blogger Oldum, Güzel Sorular ve Cevapları

3- Anılarınızı yazın, kronolojiye takılmadan.

Düzenli olarak yazmak şart değil ama yazdıklarınızı sonra düzenlemek şart. Anılarınızı, okumasını istediğiniz yakınlarınız için de yazabilirsiniz, herkese açık da yazabilirsiniz. Bu arada son zamanlarda meşhur yazarların da anı kitabı yazdığını biliyorsunuzdur. Yani herkese açık yazılabilecek de çok şeyimiz oluyor.

3- Şiir yazın, kafiye önemli değil, serbest de olur.

Duygusal olarak hazırken, ruhunun  hissettiklerini zihninde canlandırarak, tamamen sana özel kelimeleri şiirsel bir edayla dörtlük halinde toparlamaya çalış. Güzel olmak zorunda değil ama samimi olsun. Samimi yazılan her dize, hem senin içine siner, hem de şiirini okuyana etki eder.

İlginizi Çekebilir: Akrostiş Şiir ile Sevdiklerinize Jest Yapın

4- Deneme veya bir kitap yazın, kimsenin beğenisini dikkate almadan.

Düşündüğün her şeyi yaz, saçma olduğunu düşünseler bile. Çünkü bir düşünceyi herkes beğenmez. O zaman şöyle de: “Demek ki değişik bir şeyler söylemişim ki herkes beğenmiyor.” Yani yazmak çeşitliliktir, birinin yazdığını öbürü beğenmez. Herkes aynı şeyleri beğenseydi çeşitlilik renklilik olmazdı. Yazdığın her cümleye şöyle bak: “Bu fikir, bu cümle benim çocuğum, isterse çirkin olsun. Hatta benim fikrimin bir kromozomu eksik olsa, engelli doğsa ben yine de o fikrime sahip çıkarım, severim.”

Yazmanın Faydaları Ruha ve Zihne KazandırdıklarıPin
Yazmanın Faydaları – Ruha ve Zihne Kazandırdıkları

Yazı Yazmanın Faydaları

Yazı yazmanın faydaları maddeler halinde yazacak olursak;

  1. Yazı yazmak, doğruları ve yanlışları daha iyi görmemizi sağlar.
  2. Düzenli olarak yazmak, hayatı düzenli programlamaya sebebiyet verir ve düzen başarıyı getirir.
  3. Market alışverişi olsun, toplantılarda kısa notlar almak olsun yazmak, unutmayı engeller.
  4. Yatmadan önce kitap okuyanlar vardır, daha rahat bir uyku için yazı da yazın. 10 dakika bile olsa…
  5. Yazı yazmaya devam ettikçe entelektüel birikim artar ve bu da kendine güveni arttırır.
  6. Yazı yazan kişiler, umutlu olur ve hayallerine daha kolay ulaşır. Umutlu olmak da yazmanın faydaları arasındadır.
  7. Yazmak için okumak gerek böylece de kişi yeni şeyler öğrenir ve hep gelişir, mükemmelliğe doğru yol alır.

Yazmanın Faydaları Ruha ve Zihne Katkıları

Yazmanın psikolojik faydaları ve ruha kattığı çok özel şeyler vardır, kısaca değinelim.

  • Yazı yazmanın beyne faydaları arasında onu zinde tutması ve fikirler üretmeye katkısı vardır. Yazarken çok çeşitli fikirler üretiriz. Fikir üretmek de, beyni ve zihni sürekli çalıştırarak, zamanla daha kolay fikirler üretmesine sebep olur.
  • Yazı yazmak, düşünceye hız kazandırır, kelime dağarcığımızı günden güne arttırır.
  • Yazmak, konuşarak anlatılamayanları, rahatça yazıya dökerek ifade edilmesini sağlar.
  • Zihin, yazı yazarken günlük egzersizini tamamlar ve zinde kalır.
  • Travmatik ve stresli bir olay sonrası yazmak, ruhsal tsunamiyi dindirir ve rahatlatır.
  • Yazarak stres attığımızda, stresin vücutta yol açtığı boyun tutulması, kulunç, ciltte çıkan uçuklar gibi bir çok  fiziki sorun, dolaylı yönden engellenir.
  • Blog yazmak ruhen rahatlatır ve zihnen arındırır. Bir blogda yazarak içini dökmek ruhen, fikirlerini paylaşmak da zihnen rahatlık sağlar. Blog yazanlar, çok fazla iletişim kurma sorunu da yaşamazlar.
  • Yazmak, kendine reçete yazmaktır, bir nevi terapi seansı uygulamaktır. Yazarak kendi doktorunuz, kendi psikoloğunuz olursunuz. Çünkü insan kendine sorunlarını anlatır, iyi ve kötü yanlarını ortaya koyar yazarken.
  • Yazmanın faydaları ile ilgili çok güzel bir örnek geldi şimdi aklıma. Bir sosyal deneyde hastalara, “Duygu ve düşüncelerini her gün bir kağıda yaz” denir, yazan hastaların yazmayanlara göre daha hızlı iyileştiği gözlendi. Hayata bakışları değişiyor, hücrelerin yapısına kadar vücutta bir çok pozitif değişimler gözleniyor.
  • Aklındaki bir işi “Unutmam ben nasıl olsa.” derseniz, bu düşünce soyut kaldığı için belirsizlik ve stres oluştururken, o işi kağıda yazarak somutlaştırmak ve görünürlüğünü sağlamak zihni rahatlatacaktır.
  • Olumlama cümlelerini söylemekten daha fazla etki eden şey onu yazmaktır. Bir olumlama cümlesini 21 defa bir yere yazmak o konuda sizi daha fazla motive edecektir. “Doğru seçim yapmak karakterimde var.” olumlama cümlesini deneyebilirsiniz.

Yazmanın önemi ve yazmanın sağladığı faydalar anlattıklarımla sınırlı değil tabi ki. Siz de yazıyorsanız, bir günlüğünüz varsa, karalama defteriniz, bir bloğunuz varsa yazmanın neler kazandırdığını zaten yaşayarak biliyorsunuz. Yazıyı yorumlayarak kendi tecrübelerinizi veya yazmayla ilgili merak uyandıran cümlelerinizi paylaşmayı unutmayın.

Ruhu besleyen ve geliştiren konuları ele aldığım “Ruhsal Diyet Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımı da okuyabilirsiniz.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Yazmanın Faydaları – Ruha ve Zihne Kazandırdıkları” üzerine 59 yorum
  1. Kesinlikle okumak kadar yazmakta insanı geliştiren önemli bir eylem … Güzel bir yazı olmuş teşekkürler 🙂

  2. “Doğru seçim yapmak karakterimde var.”
    Keşke öyle olsaydı… Ben seçimlerimi hep kendimi zora koşmaktan yana yaptım on yedi yaşımdan beri… Bu cümleyi, klavyemde değil, el yazımla yazacağım. Ama bugünlerde öyle bitkinim ki. Sağda solda manalarına göre birleşmeyi bekleyen dizelerim,aklımdaysa dışarı çıkmaya korkan düşüncelerim var. Üzülüyor ve bu moddan çabuk kurtulmak istiyorum.
    Bu halimin sebebini az çok biliyorum ama dermanı bende değil aslında. Vatanımda biraz huzurlu olsam yeter diyorum.
    Eline, aklına emeğine sağlık. Çok teşvik edici yazdıkların.Yarın yeniden okuyup, artık yazmaya başlamak istiyorum. Çünkü içim çok dolu. Sevgilerimle. Ece ablan 🙂

    • Bence hiç gecikmeden şiir ile başlayın ama yine siz bilirsiniz. “Sonuçta doğru seçim yapmak karakterinizde var:)”. Yazdıkça zihnen rahatlarsınız, sizi takip edenlerle yazıştıkça da moral bulur ruhen rahatlarsınız.

  3. Yazı yazmanın ruha ve zihne katkıları bugün psikologlar tarafından bile kabul ediliyor. Hatta terapilerde hastalara yazma görevi veriyorlar. Psikolojik bir rahatlama sağlıyor gerçekten. Bence herkes yazmalı. Aklındakileri kağıda veya bilgisayar ortamına aktarmalı herkes. Bu arada kaç gündür size söyleyeceğim, bu konuyla alakası yok ama, kakaolu muz tarifinizi denedim gerçekten mükemmel oluyor. Söyledim ya şeker kullanmıyorum, tatlı yemiyorum zaten diye, tatlı gibi bir şey oldu benim için. Sağlıklı ve doğal olanından tabii. Hiç akılma gelmezdi muzun üzerine kakao serpmek, sayenizde öğrenmiş oldum bunu teşekkürler.

    • Yazmak psikolojik olarak rahatlatan bir eylem evet, ama kağıda ama bilgisayara, yaz yeter ki…Muz üzerine kakao:) denemene sevindim. Bazı kişiler zayıflamaya da etkisi olsun diye muzun üzerine tarçın da serpiyor. O da yine değişik bir tat.

  4. Yazmak ile ilgili öyle güzel bir yazı hazırlamışsınız ki, ilave edecek bir şey bulamadım. Emeğinize sağlık harika olmuş.

  5. Buraya da yazmak ihtiyacı da hissettim. Zira çok üzüldüm. Açıklamam gerekiyor. Kalpten Kalbe topluluğunda uzun süre onların teklifi üzerine moderatörlük yapmıştım. Şimdi Duycan Uzun arkadaşımız, benim şiirlerim olsun, yazılarım olsun, onlardan kokteyller hazırlamayı seviyor sağ olsun 🙁 Face,de Kalbimin Çığlıkları adıyla bir topluluğu var. Google+ kapanacağı için daha yeni sayılır, ben de face hesabı açtım. Eğer üzerine tıkladığında dikkat etseydi benim yazmadığımı zaten anlardı. Tekrar üzgün olduğumu bilmenizi isterim. Allah’tan dikkat etmişim.Eğer her gece olduğu gibi erkenden kapatsaydım bilgisayarımı fark etmeyecektim :((
    Sevgilerimle. Ece ablanız…

    • Bazı olaylar istemsiz gelişir, boşver, bir de bu konuyu mu kafaya takacaksınız. Sizin üzülmenizi hiç istemem. Sevgilerimle…

  6. Yazmak beni rahatlatıyor gerçekten. Bazen konuşmadıklarımı bazen söyleyemediklerimi yazarım. İçimde kalmaz, ruhum arınır. Bir neci terapi benim için yazmak.

  7. Okuduklarımız aklımızda yer ettiği zaman ha konuşurak ya da yazarak dışa vurmamız gerekiyor aksi halde okuduğumuz sadece bizde kalır… Yazmak gerçekten rahatlatıyor günlük tutmak bile o kadar iyi geliyor ki bazen insana bir arkadaşı gibi yazarak anlatıyor… Bu değerli yazınız için kaleminize, emeğinize sağlık… Selam ve Dua ile…

  8. Yazdıklarını beğenmeyenler olunca mutlu olan yazar hoşuma gitti. Benim de yazılarımı beğenmeyenler var çünkü. Böyle düşününce rahatlıyor insan.

    • Evet herkes tarafından beğenilsin diye yazı yazılmaz zaten, o zaman sen, sen olamazsın. Yazarken kendi kendimizi motive etmemiz de önemli…

  9. Çook güzel bir yazıydı. En büyük tutkusu yazmak olan biri olarak, büyük bir keyifle okudum. Yazmak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Sevgiler!

    • Çocukken bir arkadaşım öğretmene yada birisine kızdığı zaman hep birşeyler karalardı. Ta ozamandan kendine terapi bulmuş demekki. Çok güzel faydalı hatta bizim gibi yazanlar için motive edici bir yazı olmuş .teşekkürler

  10. Ne güzel özetlemişsiz,yazmak çizmek bile insana o kadar iyi geliyor ki. Ben çoğu zaman olumsuz negatif düşücelere kapıldığım zaman en iyisi bloguma yazı yazayım bari deyip kafamdan atmak istiyorum.Çoğu zaman işe yarasada bazen beni ele geçiriyor o vesvesemidir nedir ne menem şeyse.

    • Yazmak gerçekten rahatlatıcı, iç dökmek gibi. Vesvese gelir çalar kapıyı bazen, insanız sonuçta… Vesvese midir evham mıdır ne menem şeyse işte:) onun ilacı onu önemsememek, takmamak bence.

  11. Yazmak gerçekten insana çok şey katıyor. Insanı rahatlatıyor bir terapi görevini üstleniyor adeta. Bu arada çok kaliteli bir yazı olmuş, bir eğitimcinin yazdığı çok belli oluyor, elinize sağlık ☺

    • Yazmak rahatlatıyor hele bir de ilgi duyduğun alanda yazıyorsan hem kendine hem başkalarına da keyif veriyor yazdığın yazı. Dikkat ediyorum sen de sevdiğin konularda yazıyorsun ve çok kaliteli içerikler ortaya çıkıyor.

  12. Yazmak benim hayatimin bir parcasi. Konusamadiklarimi yazarim, yazarak kendini ifade edenlerdenim.

    • Sitede iç dökmelerim bölümü var ya, yazmak tam da öyle bir şey işte. Yazdığın zaman daha fazla kişiye ulaşıyorsun üstelik…

  13. Yazı yazan kimseler, düşüncelerin fotoğrafçısıdır demiş bir düşünür.

  14. Çok faydalı bir bilgi olmuş gerçekten yazmak insanın kendini ifade edebilme yeteneğini arttırıyor. Hani bazen derdimizi anlatamayız ya mesajlarla, hemen aramak isteriz karşımızdakileri, yazan yazma yeteneğini geliştiren ve yazabilmek için araştıran insanların bu denklemi aştığı açıkça ortada.

    • Evet, yazmak da bir kendini ifade biçimi. Bazen yazmak, bazen konuşmak, bazen sadece bir bakış çok şey anlatır, hepsi ayrı güzel.

  15. Yazmanın faydaları çok ve benim için başta geleni şudur: Seviyorum, bana keyif veriyor. Çocukluğumdan beri, hep sevdim. Okumayı da, yazmayı da. Ve insanın ufkunu kesinlikle genişletiyor. Yapabildiğim sürece devam etmek niyetindeyim.

    • Bir işi severek yapmak insana artı değer katar. Okuyup yazmak sadece kendimiz için değil, iletişimde olduklarımız için de faydalı bir aktivite…

  16. Düşündüğün her şeyi yaz, saçma olduğunu düşünseler bile. Çünkü bir düşünceyi herkes beğenmez. O zaman şöyle de: “Demek ki değişik bir şeyler söylemişim ki herkes beğenmiyo.

    Malesef toplumumuz bu konuda hiç duyarlı değil sanki taş atmaya dünden hazırlanmış

  17. İnsanların kendileri ifade edebilmeleri için çok faydalı bir yazı bence yazmanın faydalarını okuyunca daha çok yazasım geldi ama malum hayat telaşı ve iş yoğunlukları bazen izin vermiyor. Yazmanın faydaları ruha ve zihne katkıları gerçekten de çok fazlaymış en azında bir süreliğine dünya telaşından uzaklaşıp söyleyemediklerimizi kaleme almak bizlere iyi geliyor.Ayrıca hangi platformlarda yazabileceklerini de anlatmanız güzel olmuş teşekkürler.

    • Bazen hayat telaşı ve yoğunluklar elimize kalem almamızı engellese de kendimize ayırdığımız zaman dilimlerinde bir şeyler karalamak her yönden bize iyi gelir. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

  18. Ahhh yazmak kadar keyif verici bir şey yok 🙂 ama bir o kadarda okumak diyorum. İnanılmaz güzel anlatmışsınız. Yazmanın faydalarını okudukça daha da hevese geldim sayenizde. Herkesin yazacak mutlaka bir şeyleri vardır, önce biraz zorlansa da insan sonra kalem yağ gibi akıp gidiyor.

    • Yazmak ve bir o kadar da okumak, ne iyi söylediniz. Hepimizin yazacakları var, yeter ki yazmaya başlayabilelim, gerisi gelir.

  19. Yazmak her şeyden önce zevkli bir şey. Her istediğimizi her aklımıza geldiği anda içimizden geldiği gibi dökebiliyoruz. Bunu blogcular olarak çok iyi biliyoruz. Eski yazılarımıza eski çalışmalarımıza baktığımızda gösterdiğimiz gelişimde ortaya çıkıyor. Ruha ve zihne katkıları da çok önemli teşekkürler.

    • Yazdıklarımız bazen anı gibi kalıyor ve geçmişte ne yazdıklarımıza baktığımızda aynaya bakıyor gibi kendi gelişim ve değişimimizi de görebiliyoruz.

  20. Yazmak
    bazılarımız yazarak çalışmayı sever. Akılda kaldığı için insanlar içinden ne geliyorsa yazmalıdır yükü hafifletmelidir üstünden

  21. Uzun zamandır okuduğum en güzel yazılardan bir tanesi… Kaleminize ya da klavyenize sağlık. Yazmanın faydaları özellikle ruha ve zihne çok fazla. Çok sinirli anlarımda yazarak sakinleştiğim olur. Dışarıya yansıtmadan, kıp dökmeden sinir atmanın güzel yollarından bir tanesi.

    • Çok teşekkürler… Evet sinirliyken eline başka şeyler alıp kırıp dökeceğine bir kalem alıp yazmak ve kağıda içini dökmek çok daha rahatlatıcı ve masum.

Yorumlar kapalı.

3