Umutlar Yeşersin Geleceğe Doğayla Birlikte

Eli kalem tutan herkesin doğa için yazacağı, anlatacağı çok şey vardır. Bu anlamda Büyük Blog Yazarlar Birliği’nin “Doğa için yaz.” sloganıyla başlattığı Umutlar Yeşersin Geleceğe adlı konu başlığı etkinliği, bir çok yazarı harekete geçirdi. Bakalım ben de doğa için düşündüklerimi satırlara dökmeye çalışacağım, umarım zihnimdekileri tam olarak aktarabilirim. Zira daha önceki Zihnimde Hala Yazılmamış Cümleler Var başlıklı etkinlikte de yazdıkça yazdım ama hala zihnimde yazılmamış cümleler kalmıştı.

Umutlar yeşersin geleceğe diyoruz; evet umuttan bahsediyorsak orada daha iyiyi isteme, ona yönelik hayaller kurma, o konuda amaçlar edinme vardır. Aslında durumun şu an istendiği gibi olmadığına da bir kanıttır umut. Yaşıyorsak hep bir umut vardır, umut yoksa yaşam belirtisi de yoktur. Umutlar bahar gibidir yeşerir geleceğe, umutsuzluk ise kış gibidir, buz tutmuştur hayaller. O yüzden biz umutlar yeşersin geleceğe diyerek umutsuzluğa düşenlere de umut aşılayalım ve diyelim ki; hiçbir kış sonsuza kadar sürmez, zorluklar da elbet bir gün biter.

Umutlarımızda doğa da var çünkü insanoğlu doğa ile bütünleşmiştir ve onsuz yapamaz. Doğada tertemiz hava, su, toprak, rengarenk bitkiler, ağaçlar, ormanlar, güzel manzaralar, envai çeşit hayvanlar hepsi insan için el ele vermiş hizmetimiz için emre amade beklerken insanoğlunun buna verdiği, vereceği tepkiler çok önemli. Doğayla birlikte olmak mı yoksa hor görüp umursamamak mı? Hatta da kötüsü ona zarar vermek mi? İnsan ömrü belli, gelip geçiyor ama doğa kıyamete kadar hep var olacak. Gelecek nesillere doğayı tüm güzelliğiyle miras bırakmak, umutlarımıza da sahip çıkmak demektir.

Umutlar Yeşersin Geleceğe – Temiz Doğa

Tüm canlılar için en iyi yaşam koşulları sunan doğa, insanlar için de hayati bir öneme sahip. Doğa, tüm anaçlığıyla canlıları kucaklar ve onlara ihtiyacı olanı verir. Doğanın bizden istediği ise; kendisine saygı duyulması, sevilmesi, korunması ve hiç bozulmadan tüm güzelliğiyle gelecek kuşaklara aktarılmasıdır.

Doğallığı korunmuş, kirletilmemiş temiz doğa insanın en büyük yardımcısıdır. Atıklarla kirletilmemiş suyu kana kana içer, yangınlarla yok edilmemiş ormanlarda tertemiz havayı içimize çeker,  çöle çevrilmemiş topraklardan en faydalı mahsulleri elde ederiz. Doğal çevreyi kirletmeyip, yaz aylarında çok dikkatli olup yangınlara sebebiyet vermediğimizde ve doğadaki canlılara iyi davrandığımızda daha yaşanılır daha kaliteli bir yaşam bizi bekliyor olacak. İyi davranmazsak da zaman içinde bize sağladığı tüm faydaları kaybedeceğiz.

Bunun farkında olmasına rağmen insanlar, doğaya, zaman geçtikçe hakkettiği değeri vermeyip, umarsızca yangınlara sebep olmuş, doğayı kirleterek yaşanmaz hale getirmiştir. Sonra bir bakmışız ki, doğanın en büyük düşmanı insan olup çıkmış. Sonuçta insan doğaya zarar verirken aslında kendine zarar veriyor, keşke bunu herkes anlasa ve farkında olsa…

umutlar yeşersin geleceğe doğayla birlikte
umutlar yeşersin geleceğe doğayla birlikte 2

Doğa için Neler Yapabiliriz

Doğayı koruma ve güzelleştirme adına herkese düşen görevler var. Bireysel olarak bu konuda bilinçlenip yapılması gerekenleri yapmak, bununla da yetinmeyip farkındalık oluşturan etkinliklere katılıp bunlara destek vermek gerekir. Peki neler yapalım:

  • Sosyal sorumluluk projeleri oluşturarak doğa- insan ilişkilerine dair farkındalık oluşturmak.
  • Ormanları temiz tutmak için zaman zaman orman temizliği için etkinlikler düzenlemek.
  • Yangınların çıkabileceği sıcak aylarda son derce dikkatli ve duyarlı olarak yangına sebep olmamak.
  • Göl ve deniz sularına atılan atıklara karşı bilinçlendirici çalışmalar yapmak.
  • Sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle, doğa yürüyüşçüleriyle, izci ve kamçılarla temasta bulunup etkinliklere katılmak.
  • Herkesin kullandığı yürüyüş güzergahlarında çöp toplama gibi temizlik etkinlikleri yapmak.
  • Çevreye atılan, arazilere bırakılmış, piknik yerlerinde unutulmuş doğada erimeyen atıkları toplama etkinliği…

Doğa bizim geleceğimiz, doğaya zarar vermeyelim ve çevremizi temiz tutalım. Yangınlara sebep olmayalım, çöplerimizi yere atmayalım, havayı ve suları kirletmeyelim, hepimiz birer çevre dostu olalım. Böyle böyle umutlar yeşersin geleceğe.

Yazımı Özdemir Asaf’ın Umut Yaprakları adlı şiiriyle sonlandırmak istiyorum.

Öyle bir ilk yaz ol ki korkut yaprakları,
Öyle bir son yaz ol ki tut yaprakları,
Sararıp dökülürken güz rüzgârlarında
Ardında savrulsunlar, unut yaprakları.
Sevinçlerinde onlar vardı, hüzünlerinde onlar
Seninle yeşerdiler, seninle soldular.
Olsunlar senden sonra da umut yaprakları.

Özdemir Asaf

Bundan önceki etkinliği de bir şiirle bitirmiştim ama o şiiri kendim yazmıştım. Zihnimde hala yazılmamış şeyleri yazdığım ve ilk kez sizlerle buluşan şiirimi okumak için Zihnimde Hala Yazılmamış Cümleler Var yazımı da okumanızı isterim.

Written by Duo

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Umutlar Yeşersin Geleceğe Doğayla Birlikte” üzerine 28 yorum
  1. Doğayı korumak için neler yapabiliriz başlıklı tavsiyeleriniz çok güzel bunları pratiğe geçirmek gerek. Güzel makale için çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Doğayı korumak için önce kendimiz adım atmalı sonra farkındalık oluşturan etkinliklerle herkesi işin içine katmalı. Teşekkür ediyorum ben de.

      Yanıtla
  2. İnsan doğasız yapamaz cümlesi aslında herşeyi ne güzel anlatıyor. Doğayı katledenleri anlamak mümkün değil. Biz insanlar ne kötü yaratıklarız herşeyi sömürüp yokediyoruz.

    Yanıtla
    • Doğaya zarar veriyouz ama aslında dolaylı yoldan da kendimize yapıyoruz yapacağımızı. Umarım tüm insanların doğaya olan duyarlılık seviyesi yükselir.

      Yanıtla
    • Umut yapraklarımız hiç solmasın ve en küçük rüzgarlarda dökülmesin. Sabredelim, umut edelim, hayal edelim, çünkü biliyoruz ki o sert rüzgarlar bir gün dinecek…

      Yanıtla
  3. Aslında daha önce de benzer bir yazıda buluşmuştuk umutlarımda türkiye diye bu umut sanırım herşey için canlı tutulmalı insanlık,doğa ,türkiye dünya evet doğa için güzel maddeler sıralamışsınız umutlarımızı kaybetmemek ve harekete geçmek dileği ile kaleminize sağlık.

    Yanıtla
    • Umutları hiç kaybetmemek, canlı tutmak ve harekete geçmek çok önemli dediğiniz gibi. Doğa için yapılacak çok şey var, farkında olmak yetmez farkındalık oluşturmak gerek. Çok teşekkür ederim değerli yorumun için.

      Yanıtla
  4. O kadar içten, güzel bi şekilde anlatmışsınız ki sadece size katıldığımı ifade edebilirim. evet umut yaşam kaynağımız umutlarla yeşeren bir dünya dileklerimle 🙂 kaleminize, yüreğinize sağlık

    Yanıtla
  5. Umutlar yeşersin geleceğe konusunu ne güzel anlatmışsınız. İnsan kendisine zarar veriyor ve bunun bile bilincinde değil maalesef. Üstelik bunu yeryüzündeki en akıllı yaşam formunun yapması gerçekten bana çok tuhaf geliyor. Doğa için yapılabilecek birçok şey var. Bunları da gayet net açıklamışsınız. Teşekkürler bu keyifli paylaşımınız için. 🙂

    Yanıtla
    • ve evini kirleten insan… Evet doğanın evi olduğunu farkedemeyenlerin yüzüne ayna tutmak, gerçeği görmelerini sağlayabilir belki…

      Yanıtla
  6. Umutlar yeşersin geleceğe, hiç solmasın 🙂 Dediğin gibi bu konuda yazılabilecek çok şey var ve ne kadar yazarsak yazalım hep eksik kalacak. Doğaya, umuda ve geleceğe dair pek çok detaya değinmişsin yazında. Özellikle doğayı korumak adına yapılabileceklerle ilgili önerilerin çok çok değerli. Toplum olarak yapılabilecekler elbette çok daha büyük etkiler yaratacaktır, ancak bireysel olarak yapılabilecekler de önemli. Hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmalı, doğaya sımsıkı sarılmalıyız. Zira o olmadan biz de yokuz…

    Yanıtla
    • Çok güzel yorumdu, teşekkür ederim öncelikle. Doğa için öncelikle kendimiz duyarlı olmalı, elele verip de daha büyük projelere imza atarak doğayı yani geleceğimizi güzelleştirmeliyiz.

      Yanıtla
Yorum yapın