Yıl boyunca doğal ve organik salça tüketmek için bu dönemler salça yapmanın tam zamanı ve zaten her yerde hummalı bir salça yapma çalışması var. Hatta Masterchef programında bile masterclass seviyesinde el yapımı salça yapımını izliyoruz. Biz de ev yapımı salça için kolları sıvayalım ve el yapımı salça yapmaya koyulalım.
Evet hazır salça değil de kendi ürünümüzü tüketmek çok önemli. sadece lezzet için değil sağlık için de çok önemli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hazır salçaları yıl içinde denetliyor. Maalesef bazı firmalar kıvam artırıcı, gıda boyası ve çeşitli kimyasallarla salça yapabiliyor. Çürük ve küflenmiş domatesler, renk vermek içi kullanılan gıda boyaları salça yapımında kullanıldığında kansere yol açabiliyor. Bu yüzden salçanın organik ve doğal oluşu çok değerli.
Ev yapımı salça biraz zahmetli oluyor ama ekmeğin üzerine de hiçbir salça kendi salçamız gibi güzel sürülmüyor. İmkanı olanlar köy ortamlarında kazanlarda aile boyu salça kaynatıp sonra da kendi aralarında paylaşıyorlar. Fakat şehir yaşamında böyle imkan bulamayanlar için, evde salça yapımı tarifi ve işin püf noktaları bu yazıda sizlerle olacak.
Ev Yapımı Salça Yapımı için Hazırlıklar
Evde salça yapımı nasıl olur önce ön hazırlıkları yapalım. Öncelikle ne kadar salça yapmayı düşünüyorsanız ona göre malzeme alın. 1 kiloluk cam kavanoz, kavanoz kapağı, salçalık domates, kaya tuzu ve zeytinyağı malzeme olarak yeterli.
Burada evde bir kiloluk cam kavanoza alacak kadar salça nasıl yapılır anlatılacak, siz duruma göre kavanoz sayısı arttıkça ona göre oranlarsınız. Biber salçası seviyorsanız benzer uygulamayla evde biber salçası yapmak da mümkün.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Ev Yapımı Reçel Çeşitleri ve Faydaları
Kavanoz satın almak zorunda değilsiniz, eskiden kullandığınız kavanozlar da olur fakat kapak çok önemli. Kapak tam oturmuyorsa salça hava alır ve hava alırsa da süresi kısa olur. O yüzden yeni kapak kullanmayı tavsiye ederim.
Ev yapımı salça için domates seçimi çok önemli. Normal sulu domateslerden iyi salça olmuyor, suyunu çok verdiği için. Bu yüzden ince kabuklu, etli ve armut gibi olan yassı domatesler kullanın.
Tuz olarak da sofra tuzu değil kaya tuzu tercih etmeliyiz. Sofra tuzu salçayı sulandırmaktadır. Ev yapımı salça yaparken kaya tuzunu atıp ara ara kontrol ederek tuzunu dengeleyebilirsiniz. Şimdi artık domates salça tarifi zamanı.
İLGİLİ YAZI: Ev Yapımı Doğal Meyve Suları ve Faydaları
Domates Salçası Tarifi
1 kilo salça kaç kilo domatesten çıkar bunun hesabını bilmek gerek. 1 kiloluk kavanozun dolması için 7 kilo civarında salçalık domates gerekir. Tahminen 1 kavanozu biraz geçer, bu durumda da sıcakken tadına bakın ve hemen tüketin.
Malzemeler:
- 7 kilo yassı salçalık domates
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı şeker
Ev Yapımı Salça Nasıl Yapılır ?
Evde salça yapımı için sırayla şu yönergeleri takip edin.
- Domateslerin sap kısmı kesin, domatesler, güzelce yıkayın. Sonra dörder parçaya ayrılarak bir tencereye koyun.
- Domateslerin suyu çıkana kadar dibine yapışmaması için tencereye az su ekleyin.
- Domatesler kaynayıncaya kadar normal ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte kaynatmaya yaklaşık 40 dakika devam edin.
- İyice yumuşayan domatesleri tencereden alın. Sonrasında süzgece koyun ve suyu süzün.
- Suyu süzülen domatesleri, salça makinesi ile yoksa blender ile çekip iyice parçalayın.
- Parçalanıp püre haline gelen domatesleri kevgire yerleştirin. Elle iyice sıkıp ezince altına koyduğunuz kaba domatesin özü püre halinde geçer, kevgirde ise posa ve çekirdekleri kalır. Posa ve çekirdeği atanlar var ama kurutup toz haline getirirseniz çorbalara sos olarak kullanabilirsiniz.( 1 )
- Hazırlanmış domatesin püre kısmını salça olması için tencereye kaynatılmak üzere koyun. 1 çay bardağı zeytinyağı ilave edin.
- Başından hiç ayrılmamak üzere, salça haline gelinceye kadar tahta kaşıkla karıştırın. Metal kaşık kullanmayın çünkü sulandırma yapar. Ev yapımı salça kıvam almaya yakın kaya tuzu ve çok az da şeker ilave edin. Tadını kontrol edip tuzunu ayarlayın.
- İşlem bittikten sonra salçayı, sıcak suyla temizlenmiş temiz cam kavanoza koyun ve kapağı sıkıca kapatın. Ters çevirerek soğuyuncaya kadar bekletin. Böylece hiçbir zaman içine hava girmeyecek, ev yapımı salça aylarca bozulmayacaktır.
- Salçayı açıp kullanmaya başladıktan sonra ise, salçanın üst kısmının küflenmemesi için salçanın üzerine zeytinyağı dökün ki havayla teması kesilsin. Bu şekilde açınca uzun süre kullanırsınız.
Ev yapımı salça olarak domates salçası yapmayı herkes deneyebilir, yaptıktan sonraki lezzet için bu kadar zahmete değeceğini göreceksiniz.
Kolay gelsin & Afiyet olsun.
Evde karışık turşu nasıl yapılır, el yapımı turşunun püf noktalarını nelerdir turşu suyu nasıl hazırlanır sorularının cevabını bulabileceğiniz “Turşu Yapımı, Tarifi ve Turşu Suyunun Hazırlanması” adlı yazıma da bakmanızı öneririm.
Eşim çok fazla domates almış ben de kışlık hazırlarken biraz da ev salçası mı yapsam derken senin yazını gördüm ?
Zannettiğim kadar zor değilmiş yarın senin tarifine göre kendi salçamı yapacağım bakalım ?
Teşekkürler
El yapımı yapılan salça kadar lezzetli salça var mı? Yapmışken menemenlik de hazırla 🙂
Ev yapımı salçayı devamlı kullanıyorum ama hiç yapmadım. Çok güzel ve kolay bi tarif. Birgün ev yapımı salça yapacak olursam sizin tarifinizi denemek isterim. Bu güzel tarif için Teşekkür ederim
Evet yapamıyorsak bile satın alırken ev yapımı alınabilir. Hazır salçalardan uzak durmakta fayda var.
Yazıyı okurken, seneleeer önce büyük annemin yaptığı ev salçası kokusunu aldım sanki. Kokusu ayrı tadı ayrı bir güzeldi. Şimdi ne o domateslerden ne de salçalardan eser kaldı. Neyse ki doğal ürün pazarları var da zaman zaman oralara uğrayıp, mümkün olan en doğal ürünleri satın almaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar tek başıma denemedim salça yapmayı. Tutturabilir miyim acaba? Belki de denemenin zamanı gelmiştir 🙂
Teşekkürler bu güzel bilgiler ve tarif için.
Evet tutturabilir miyim kaygısı hep yaşanıyor. Özellikle de tuz ayarı çok önemli. Fazla tuzdan geri dönüş olmadığı için tuzu salçaya az az atarak ilerlemekte fayda var. Bakalım, belki de denersin salça yapmayı bu sene:)