Yo Yo Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? 5 İpucu!

Yo yo diyeti, ismiyle bile ilgi çekmeyi başaran bir diyet türüdür. Klasik diyetlere meydan okuyan ve enteresan kurallarıyla bildiğimiz beslenme programlarından ayrılan Yo-Yo diyeti, kelimenin tam anlamıyla ezber bozuyor. Gelin yo yo diyeti nasıl yapılır, diyet listesi ve menülerini beraberce inceleyelim.

Yo Diyeti Nedir? Yo-Yo Diyeti Ne Demek?

Yo Yo Sendromundaki döngü bu diyete adını veriyor. Yo yo döngüsü, önce kilo erip sonra tekrar kilo alma şeklinde vücudu şaşırtmak demektir. Çok hızlı bir şekilde kilo verdirmeyi hedefleyen bu beslenme programı, şok diyetler içerisinde gösteriliyor.

Yo Yo diyetinin temeli, kalori alımını en az düzeye indirerek vücudu şaşırtmaya ve aç bırakmaya dayanıyor.

Kademeli olarak değil, ânî kilo kaybını prensip edinen Yo Yo diyet listesi, uzun süre uygulanması önerilmeyen beslenme programları arasında yer alıyor.

Öte yandan; kronik rahatsızlığınız bulunuyorsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, ergenlik, hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz bu tarz diyetlerden kaçınmanız gerekiyor.

‘Hem zayıflamak istiyorum, hem de farklı bir yöntem arıyorum.’ Diyenlerdenseniz, Yo-Yo diyet listesi size hitap ediyor.

Peki; Yo Yo diyeti nedir? Nasıl uygulanıyor? Acaba bu diyeti rapçiler mi yapıyor? 😊 Evet; son cümle kötü bir espriydi, kabul ediyoruz. Fakat bu içerikte gayet ciddi olacağımıza ve tamamen uzmanların görüşlerini aktaracağımıza söz veriyoruz! 😊

Yo Yo Diyeti Nasıl Yapılır? Yo Yo Diyet Programı Nasıl Uygulanır?

Kilo verme sürecini diyetisyen ile yürütüp yavaş yavaş zayıflamak istemeyenler, acil sonuç alabilmek umuduyla bu diyet yöntemine başvurabiliyor.

Oldukça kısa sürede belirgin kilo kaybı sağlayabilmek için Yo Yo diyetinin, yok denecek kadar düşük kalori alımıyla uygulanması gerekiyor.

Bu diyette kişiler, günlük ihtiyacından daha az miktar kalori almakla yetiniyor. Bu açığın fazla olması gerekiyor ki, çabucak yüksek oranda kilo vermek mümkün olabilsin.

Dolayısı ile Yo Yo diyet programı, her gün farklı kalori seviyeleriyle metabolizmayı şaşırtmayı ve böylece hızlı kilo değişimi sağlamayı hedefliyor.

Her gün almanız gereken ideal kalori miktarını 2000 kcal farz edelim. İşte Yo Yo diyeti size bunu 1400’e, hatta daha da altına düşürmenizi söylüyor.

Vücudunuz 1400 kaloriye alışınca da, kalori alımınızı yeniden 2000’e çıkarmanızı istiyor.

Böyle bir durumda da vücut afallayıp, ‘ne oluyor ya?’ moduna geçiyor ve kilo vermede seriye bağlıyor. Bu sayede birdenbire, hızlıca kilo kaybı yaşanıyor.

  • Not: Diyet dediğimize bakmayın, sadece zayıflamak amacıyla uygulanmıyor. Yo yo diyeti ile kilo almak da mümkün. Evet kkilo almak için bu beslenme programını tercih edenler de var. Yalnız tabii ki format değişiyor. Kilo artışı sağlayan Yo Yo listesinde mantık; önce gündelik kalori ihtiyacının çok üzerine çıkmak, sonra kalori alımını normal seviyeye getirmek.

İLGİLİ YAZI: 1 Haftada 7 Kilo Almak

Yo Yo Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır? Yo Yo Diyeti Örnek Liste

Az evvel, Yo Yo diyeti nasıl yapılır? sorusunu anahatlarıyla cevapladık. Fakat şimdi biraz daha ince ayrıntılara girmekte fayda görüyoruz:

  1. Kilo verme amaçlı uygulanan Yo Yo beslenme programı, haftanın 5 günü çok az kalori almayı gerektiriyor. Kalan 2 gün ise ihtiyacınız olan miktarda kalori alabilirsiniz.
  2. Ne yediğinizden ziyade, vücudunuza günlük ne kadar kalori aldığınız daha fazla önem taşıyor. Tıpkı OMAD diyeti
  3. Zayıflama hedefiyle uygulanan pek çok beslenme listesi gibi, Yo Yo diyet programı da sebze, meyve, işlem görmemiş tam tahıl ürünleri ve faydalı, doğal yağlar ile oluşturulmalı.
  4. Paketli gıdalara, hazır meyve sularına, abur cubur ve fast food tarzı ürünlere yer verilmemeli.
  5. Bolca su tüketilmeli. (Sıvı ihtiyacının karşılanmasında zaman zaman bitki çaylarına ve taze sıkılmış meyve sularına da başvurulabilir.)
yo yo diyeti nedir? nasıl yapılır? 5 i̇pucu!Pin
yo yo diyeti nedir? nasıl yapılır? 5 i̇pucu!

Yo Yo Diyetinde Neler Yenir? Neler Yasaklı?

Normal bir diyette serbest ve yenmemesi gereken besinler neler ise, onların Yo Yo diyet listesi için de geçerli olduğunu söylemek mümkün.

Buna göre, tüketmenize izin verilen-verilmeyen başlıca gıdaları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

Serbest Yasak
Yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere her türlü sebze İşlenmiş etler
Derisiz tavuk eti Bal, reçel, pekmez, fıstık ezmesi gibi şeker oranı yüksek tatlı besinler
Balıklar (Kızartma yerine buğulama, fırında pişirme, ızgara gibi yöntemlerle hazırlanmalı.) Makarna
Hindi eti Beyaz pirinç
Yağsız kırmızı et Paketlenmiş yiyecekler
Baklagiller, tam tahıllar Hamburger, pizza, döner, tost, dürüm gibi ayaküstü atıştırmalıklar
Taze ve kuru meyveler Kızartmalar
Kuruyemişler (Az miktarda tüketilmesine özen gösterilmeli.) Gazlı içecekler
Avokado yağı, doğal zeytinyağı gibi faydalı yağlar Hazır meşrubatlar
Buğday, çavdar veya kepek ekmeği (Nasıl olsa diyet ekmek diye fazla tüketmek gibi bir hataya düşmeyin!) Pastane ve fırın ürünleri
Yulaf ezmesi Trans yağ barındıran gıdalar
Az yağlı veya yağsız süt, peynir Margarin
Yumurta Hamur işleri
Yoğurt (Mümkünse ev yoğurdu) Beyaz ekmek, un, unlu mamuller
Bitter çikolata (Ölçüyü kaçırmadan) Baharatlı, soslu, aşırı tuzlu/yağlı yemekler
Ayran Hazır tavuk suyu, et suyu, harç gibi şeyler
Taze sıkılmış meyve suları
Çorba
Bulgur pilavı
Kepekli makarna

 

İLGİLİ YAZI: Candida Diyeti Listesi ve Örnek Menü

Yo-Yo Diyeti Yapanlar Ne Diyor? Yo Yo Diyeti ile Zayıflayanlar Var mı?

Araştırdığımız kadarıyla şunu söyleyebiliriz ki; Yo Yo diyeti yapanların yorumları, hem kilo vermek hem de almak için bu beslenme programının uygulandığını gösteriyor.

Söz konusu diyet listesini deneyimleyen kişilerden bazılarının görüşlerini aktaralım:

  1. Acilen zayıflamam gerekiyordu. Yo Yo diyeti ile bunu başardım fakat sonra ışık hızıyla tekrar kilo aldım desem yeridir. Ancak bu kiloları tekrar verdim, yeniden aldım. Anlayacağınız kısır döngüye girdim, bir türlü dikiş tutturamadım. Meğerse ‘Yo-Yo Sendromu’ denen duruma yakalanmışım.
  2. Günü kurtarma arayışı içindeyseniz Yo Yo diyet listesi size fayda sağlayabilir, evet. Ancak bunun sahte bir etki olduğunu unutmayın. Yo Yo bir diyet değil bence, yalancı diyet. Bıraktığınız zaman hemen kilo almanız tek bir öğününüze bakar. Zaten uzun süre uygulamaya da asla elverişli değil, mecbur bırakmak zorundasınız. İki ucu dikenli değnek yani.
  3. Ne yaparsam yapayım kilo alamayan ben, Yo Yo beslenme programı ile bunu başardım. Ama tavsiye etmiyorum, dikkatli uygulanmazsa zararı daha çok.
  4. Eğer hızlıca kilo verme umuduyla Yo Yo diyetine başvurmayı düşünüyorsanız, aman dikkatli olun. Kaliteli protein kaynaklarına ağırlık verip düzenli egzersiz yapmayı unutmayın. Tabii öyle gelişigüzel değil, sizin vücudunuza uygun egzersizleri kastediyorum. Bunları yapmazsanız Yo Yo diyet programı yağlarla birlikte; kaslarınızdan, bedeninizin su oranından da çalar, haberiniz olsun.
  5. Canınızı seviyorsanız kısa süreli kilo kaybına odaklanıp şok diyetler yapmak yerine, uzun süreli ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini tercih edin. Zerdeçal, zencefil, yeşil mercimek gibi hızlı zayıflatan yiyecekler ile dengeli bir program oluşturun meselâ. Ya da ne bileyim, olmadı bir uzmandan yardım alın. Şok diyetler anlık etki gösteriyor, sonrası fos. Tecrübe etmiş biri olarak yazıyorum.

İLGİLİ YAZI: Ahmet Apa Diyeti

Özetle: Yo-Yo Diyeti ile İlgili Genel Değerlendirme

Buraya kadar verdiğimiz bilgilerden anlaşılacağı üzere; Yo Yo diyeti, kilo verme konusunda yeterince güvenli bir çözüm değil.

Kalıcı etkiye sahip olmayan, vücudun dengesini bozarak -deyim yerindeyse- şak diye kilo vermeyi sağlayan bu diyet, sağlıklı ve garantili zayıflamak isteyenlere hitap etmiyor.

Zira bu diyeti bıraktıktan sonra aynı kiloları, hatta daha da fazlasını almanız yüksek bir ihtimâl. Üstelik herhangi bir sağlık probleminiz varsa, Yo Yo diyet listesi uygulamak sizin için daha riskli.

‘Her şeye rağmen deneyeceğim.’ Diyorsanız, bol şanslar dileriz. ‘Hayır, o riski göze alamam. Yok mu başka bir yol?’ diyenlerdenseniz, sizi En Hızlı Göbek Eritme Nasıl Olur? Başlıklı yazımıza bekliyoruz!

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

Yorum yapın

1