Masal Terapi Kitabı ile masallar diyarına gidip, oradan ruhumuza uygun materyaller alıp da gelmeye ne dersiniz? Bu kitap bunu bize vadediyor. Evet masallar bu kadar etkili mi gerçekten?
Masallar, çocukluğumuzda bizi sihirli anlatımlarıyla etkileyen, hayal gücümüzü geliştiren anlatımlardı. Olaylar ve kahramanlar zihnimizde yer eder ve orada geçen olayları düşünürken bulurduk kendimizi.
Yetişkin olduğumuzda ise masallardaki olaylara daha fazla anlamlar yüklemeye, o dünyadan kendi dünyamıza yansıyan bir ışık aramaya başladık. Okuduğumuz masallarla ilgili değişik dersler ve çıkarımlarda bulunmaya, oradan aldığımız ilhamla yeni yol haritaları çizmeye başladık kendimize.
Size önereceğim Masal Terapi Kitabı 1978’de Paris’te doğan Judith Malika Liberman tarafından kaleme alındı. Bu kitabın oluşmasında bir masal anlatıcısı ve sanat terapisti oluşunun etkileri ve katkıları olduğu muhakkak. Masallarla insanlara pozitif düşünceler kazandırma fikrini kitaplaştırmış olması biz okuyucular için büyük bir kazanç.
Masal Terapi Kitabı , yazarın nitelemesiyle bize bir pusula olabilecek nitelikte. Ne zaman bir konuya takılı kaldın, kararsızlık yaşıyorsun bu kitaptan bir masal seç ve açmazlarından kurtul. Buradaki masallar senin ruhuna dokunacak ve hissettiğin güven ile sorununun üstesinden geleceksin diyor.
Kitap, yanınızda çantanızda rahatlıkla taşıyın, başucu kitabınız olsun diye özellikle küçük boy yapılmış. Boyunu ve kalınlığını görün diye bu görseli koydum, yoksa diğer kitaplarla ilgili yorumlar belki başka zamana:)
Kalınlığı normal, içinde tüm dünya masallarından derleme 54 tane masal bulunuyor. Bu masallar yorumlanmış, dersler çıkarılmış, yol haritaları çizilmiş ve alıntılarla desteklenmiş. Masal Terapi Kitabı kitap mağazalarında 20 lira civarında.
Masal Terapi Kitabının Nasıl bir Tarzı var?
Kitap diğer kitaplara göre değişik özelliklere sahip diyebiliriz. Madem bu masal kitabı, o zaman sen de çocuk gözüyle bak ama yetişkin tecrübesiyle düşün ve irdele diyor.
Kitabın, oyun oynar tarzda ve belli kurallar çerçevesinde okunması tavsiye ediliyor.
Kitabın okunmasıyla ilgili 3 tavsiye var:
- Kitabı, roman gibi bir anda baştan sona okuma. Her seferinde rastgele bir sayfasını açarak karşına çıkan masalı oku, o senin ruhunun ihtiyacı olan masaldır.
- Kitapta 54 masal olduğu için aklından bir sayı tut ve o sayıdaki masalı oku. O sayı senin o günkü rehberin olsun.
- Masalları her gün sırayla 1 tane, ya da haftada 1 tane oku. Yani bu 1 taneyi düşünerek, sindirerek, irdeleyerek oku ve değerlendir.
Her masaldan sonra Mesaj-Seyir Defteri-Alıştırmalar-Alıntılar diye bölümler var. Bu bölümlerden kısaca bahsedelim.
Mesaj bölümü, masal bittikten sonra bu masalın verdiği mesajı anlaman için ipucu veriyor. Tabi yazarın anladığı mesaj ile seninki aynı olmayabilir ama bir yol göstermiş oluyor yazar.
Seyir Defteri bölümünde, bu masalın sana kattıklarını ve yapmak istediğin, uygulamaya koyabileceğin planlarını hemen sayfanın sonundaki boş sayfaya unutmadan yaz. Gerçekten her masaldan sonra bir sayfa boş bırakılmış.
Alıştırmalar bölümünde, masaldan aldığın dersle harekete geç, eylem planı yap ve uygula. Hayata dair yaptığın bu küçük uygulama belki de kelebek etkisi yapar ve işler yoluna girer.
Alıntılar bölümünde ise; konuyla ilgili önemli kişilerden özlü sözler var. Bu özlü söz, konuyu daha da güçlendiriyor. Ayrıca bu güzel sözler bir yere yazılarak, bir yere asılarak, belki bir tweet ile paylaşılarak hayatımıza daha da yerleşmiş olur.
İLGİLİ YAZI: Oğuz Atay Tutunamayanlar
Masal Terapi Kitabı ile İlgili Düşüncelerim:
*Bu kitabı aldığınızda hemen bitireyim demeyin, ben şahsen 1’er 1’er gittim.
*Kitaba masal kitabı diye bakarsan sıkılırsın, masalı bir simge gibi düşün ve çıkarımlar yap.
*Başucu kitabı olduğu için bir nevi kendine yaptığın terapi gibi düşün.
*Öğretmenler de çok rahat öğrencileriyle bunu oyunlaştırarak okuyabilirler.
“Bu yazıyı yazarken sizin için bir sayfa açtım:) 160-163 arası Hayat Üniversitesi masalı çıktı. Oranın da birçok yerini çizmişim. Örnek, “Bilmenin 4 penceresi vardır: hissetme-hayal etme-sezme-düşünme”
*Favori masallarım: 1-10-13-16-32-46-50
*Seyir defterindeki boş sayfalara notlar aldım.
*Mesaj ve alıştırmalar bölümlerinde bir çok yerin altını çizdim..
*Alıntılardaki güzel sözleri sosyal medyadan paylaşmak üzere üstlerine yıldız attım.
Kısacası, ben çok sevdim ve didik didik ettim. E sen ne duruyorsun, istediğin masaldan başla ve masalların büyüleyici iklimine sal kendini.
Daha önce önermiş olduğum “Kendine Doğmak – Sheila Koen” kitabını çok seveceksiniz. Mutlaka inceleyin.
Anneannem anlatırdı. Genelde Keloğlan masallarıydı.
Çocukken olduğu gibi dinliyorsunuz masalları. Büyüyünce farklı yorumlar getiriyor insan.
Çocukken dinlediğimiz masallar safiyane bir bakış olduğundan olduğu gibi anlıyoruz, sadece hayal dünyamıza etki ediyor ve belirgin bir ders varsa da ders çıkarıyoruz. Büyüdükçe dediğiniz gibi çok daha detaylı yorumlar yapabiliyoruz.
Ilgi çekici bir sürü kitap.
Ruhumun ihtiyacı olan masal hangisi acaba 🙂 Masal Terapi kitabı ruha seçimler yaptırarak heyecan veriyor sanırım. Genelde masallar anlatılır ve kim ne çıkarırsa masaldan okuyucuya bırakılır, bu kitapta yazarın mesajı da dikkat çekici, belki bizim göremediğimiz ayrıntıya dikkat çekebilir ya da biz yazarın gördüğünden farklı şeyler görebiliriz. Bizim için seçtiğiniz Hayat Üniversitesi masalı ne anlatıyordu acaba?!
Yazar, “masal seç, o senin ihtiyacın olan şeydir” diyerek gizemli ve hoş bir hava oluşturmuş. Hayat üniversitesi masalında; çocukken dedesinin her şeyi bildiğini düşünen çocuk büyüdükçe üniversiteler okudukça dedesinin okuma yazma bilmediği için çok şey bilemeyeceğini düşünerek bu konuda hor görmeye başlıyor. Tezini yaparken çok bunalıyor, o esnada dedesiyle arasında bir diyalog geçiyor ki harika. Aslında hayatın akışında başımıza gelen birçok şey sınıfta anlatılan ders gibi ve bu dersleri iyi çalışanlar hayat ünv. den mezun olabilir:)
Gayet ilgi çekici ve güzel bir yazı olmuş. Ülkemizde okuma oranımız az bu teşvik edici olmuştur umarım. Başarılarının devamını diliyorum..
Okumayı sevdiren ve akıcı bir kitap masal terapi, umarım dediğin gibi teşvik edici olur.
Aslında masalları pek sevmem ama güzel bir masal kitabı gibi görünüyor. İlgimi çekti 🙂
Aslında bu kitap salt bir masal kitabı değil de masalların bize katacakları, masallardan çıkarılacak dersler üzerine yazılmış, interaktif bir kitap.
Masal terapi kitabı beni beynimdeki zirveye götürür mü diye düşünüyorum. Kişisel fikrim beni Alaska da bir yaşama götürse ve orada bir serüvene sürüklemesi yeter. Hayalperest biri olarak bu tarz masal kitaplarına bayılıyorum ve küçükken gökyüzüne bakıp kurduğumuz özgür hayalleri getiriyor hep aklıma.
İçinde senin hayaline benzeyen çok güzel masallar var ve o masalı bulmanı isterim. Kitabın yazarıyla da yazıştım, masal anlatımları yapıyor, face te masalhane diye bir sayfası var, takip edebilirsin. 14 Şubatta da Masal Gecesi diye bir etkinlik düzenleyecek.
Uzun zamandır böyle bir kitap arıyordum. Tam zamanında oldu
İyi olmuş, sevindim, yüreğe dokunan hikayeler ve masallar var kitapta. Ayrıca her masala ait yorum ve çıkarımlar, hedeflemeler var.
Terapi olarak kitap okumanın önemine verdiğini değer gerçekten önemli. Elbette çocuklarının yaşları bir hayli ilerlemiş bizim gibi ebeveynler için masal okumak belki de artık pek mümkün olmuyor (keşke yeniden masal okuyabilecek ve çizgi film izleyecek günlere geri dönebilsek). Fakat terapi demişken etrafımda bir çok insana alıp okuttuğum bir kitap var sizlere de tavsiye ederim. Ömer Mecit ÖZTÜRK’e ait Derviş’in Teselli koleksiyonu. Ne zaman sıkılsam terapi niyetine 99 adet bu kısa yazıları okuyarak yeniden şarj oluyorum. Lütfen deneyerek yorumunuzu da bana bildirin. Acaba sadece ben mi böyle düşünüyorum diye? Blog yayınında başarılar dilerim
Bu kitapla beni tanıştırdığın için çok teşekkür ederim, 99 farklı fikir insanından hayata dair sözler buluşmuş kitapta. Muhtemelen her biri ayrı yaraya merhem olacaktır. En kısa zamanda edinmeye çalışacağım.