Zeka Geriliği Belirtileri (Mental Retardasyon)

Zeka geriliği belirtileri nelerdir? Çocuğunuzun tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmak için, onun için mümkün olduğunca erken yardım almanız çok önemlidir. Bu nedenle anne-babaların zeka geriliği belirtilerini bilmesi şarttır.

Bir kişinin normal beyin gelişimine müdahale eden herhangi bir şey meydana geldiğinde, zihinsel engelliliğin gelişme riski vardır. Daha spesifik olarak belirtmek gerekirse, beyindeki yaralanma, hastalık veya anormallik sonucu 18 yaşından önce başlayan bir sorun zihinsel engelliliğe neden olur.

Zeka geriliği belirtileri kadar, nedenleri de önemlidir. Genetik bunlardan bir tanesidir. Bazen kalıtsal olarak alınan anormal genler veya genler birleştiğinde meydana gelen hatalardan dolayı zihinsel engelliliğe neden olur. Bunun yanı sıra fiziksel de olabilir.

Boğmaca, kızamık veya menenjit gibi bazı hastalık ve enfeksiyonların varlığı zihinsel yetersizliğe yol açar. Aşırı yetersiz beslenme, yeterli tıbbi bakım alamama veya kurşun veya cıva gibi zehirlere maruz kalma zihinsel engelliliğe neden olur. Çevresel faktörler de yine mevcuttur. Hamilelik sırasında, cenin beyninin düzgün bir şekilde gelişebilmesini engelleyen sorunlar, zihinsel engelliliğe neden olur.

zeka geriliği belirtileri (mental retardasyon)Pin
zeka geriliği belirtileri (mental retardasyon)

Zeka Geriliği Konusu Neden Önemlidir?

Zeka geriliği (mental retardasyon) çok önemlidir çünkü bu durumlardaki çocuklar, isteklerini ve ihtiyaçlarını başkalarına bildirmekte ve kendilerine bakmakta zorlanırlar. Zihinsel yetersizlik, bir çocuğun aynı yaştaki diğer çocuklardan daha yavaş öğrenmesine ve gelişmesine neden olur.

Zeka geriliği, bir çocuk 18 yaşına gelmeden herhangi bir zamanda, hatta doğumdan önce başlayan bir sorundan kaynaklanır. Yaralanma, hastalık veya beyindeki bir problemden kaynaklanır. Bu çocukların hayatını her anlamda olumsuz etkileyen bir durumdur.

zeka geriliği belirtileri (mental retardasyon)Pin
yetişkinlerde zeka geriliği belirtileri

Zeka Geriliği Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde zeka geriliği belirtileri neler gibi konular pek çok kişi tarafından düşünülen konulardan biridir. Genel anlamda semptomlar şunları içerisine alır:

  1. Aynı yaştaki diğer çocuklardan daha yavaş öğrenmek ve gelişmek
  2. Gelişimsel olarak uygun olandan çok daha geç dönme, oturma, emekleme veya yürüme
  3. Başkalarıyla iletişim kurma veya sosyalleşme zorluğu
  4. IQ testlerinde ortalamanın altında puanlar
  5. Konuşma veya geç konuşma zorlukları
  6. Bir şeyleri hatırlamakta sorun yaşamak
  7. Eylemleri sonuçlarla ilişkilendirememe
  8. Problem çözme veya mantıksal düşünmede zorluk
  9. Okulda öğrenme sorunu
  10. Giyinme veya tuvaleti kullanma gibi günlük işleri yardım almadan yapamama

Bunlardan özellikle 4. Madde bebeklerde zeka geriliği belirtileri arasında da değerlendirilir. Ayrıca belirtiler geriliğin durumuna göre farklılık oluşturur. Örnek olarak hafif durumda şu gibi maddeler vardır:

  1. 50-70 arası IQ seviyesi
  2. Tüm alanlarda normalden daha yavaş olması
  3. Sosyal uyum sağlama
  4. Günlük görev becerileri edinme
  5. Toplumla bütünleşme
  6. Olağandışı fiziksel işaret yoktur
  7. Pratik beceriler edinme

Ek olarak yukarıda sayılan belirtiler de önemlidir. Hafif zeka geriliği belirtileri arasında genel anlamda bu gibi konular vardır. Bunlar aynı zamanda kişinin yapabileceği şeyleri anlamaya da yardımcı olur. Orta gerilik durumunda ise şu gibi durumlar vardır:

  1. 35-49 arası IQ seviyesi
  2. Basit aktivitelere ve kişisel bakıma katılma
  3. Denetlenen görevleri gerçekleştirme
  4. Tanıdık yerlere tek başına seyahat etme
  5. Fark edilir gecikmeler, özellikle konuşma
  6. Olağandışı fiziksel belirtilere sahip olma
  7. Basit iletişimi öğrenme
  8. Temel sağlık ve güvenlik becerilerini öğrenme

Bu bakımdan zeka geriliği oldukça önemli bir konudur. Zeka geriliği  belirtileri varsa, en kısa sürede doktora giderek muayene olunmalıdır.

Zeka Geriliğinin Etkileri Neler?

Zeka geriliği belirtileri, kişilerde farklı şekillerde görülür. Bu beraberinde ciddi durumları gerekir. Her insan ayrı bir birey olduğu için belirtiler, şiddeti ve bunların etkileri değişebilir, ancak genel anlamda zeka geriliği beraberinde şu gibi durumları da içerir:

  1. Öğrenebilmek için özel eğitim ve öğretim gerektirir.
  2. Günlük sorunları çözmek için desteğe ihtiyacı olur.
  3. İnsanlar arasında kişisel ilişkiler kuramaz.
  4. Günlük yaşamında zorluklar ile karşılaşır.
  5. Kendi başına yaşamada güçlük çeker.

Bu bakımdan zeka geriliği oldukça önemli ve dikkate alınması gereken bir konudur. Eğer çocuğunuzda bu belirtiler varsa, en kısa sürede doktora gidilerek muayene edilmelidir. Tedavi süreci çocukların durumlarına ve ihtiyaçlarına göre farklılaşır.

İLGİLİ YAZI: Dikkat Dağınıklığı için Çözüm Önerileri

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

Yorum yapın

1