Yaşadığımız dünya ve günümüzün şartları her an değişime ve gelişime açık… Geçmişten günümüze yaşanan teknolojik gelişimler değişimi de beraberinde getirmiştir. Yaşanan bu teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi eğitim alanını da etkilemiş ve bu alanda çeşitli değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. İşte bu değişim kendisini eğitimin kitlelere sunuluş şeklinde göstermiş; sanal eğitim ortamları günümüz eğitim dünyasında yerini almıştır.
Hepimizin bildiği gibi koronavirüs başka bir deyişle Covid-19 salgını dünyayı her alanda negatif etkilemiş, ekonomik, sosyal ve beşeri faaliyetler de bu salgından olumsuz olarak payını almıştır. Eğitim de bu salgının olumsuz etkilerini yaşadı ve maalesef okullar kapatılıp örgün eğitime ara verilmek zorunda kalındı. Tam da bu noktada geçmişten günümüze yaşanan teknolojik gelişim ve değişmelerin olumlu ve yararlı bir ürünü olan sanal eğitim ortamları yani başka bir deyişle internet tabanlı eğitim öğretim devreye girdi.
Ülkemizde eğitimin geleceğe açılan kapısı olarak nitelendirilen EBA bu dönemde inanılmaz bir öneme sahip oldu, öğrencilerin ve öğretmenlerin yardımcısı oldu. Çevrimiçi sosyal bir eğitim platformu olan EBA’da sınıf düzeylerine uygun, güvenilir ve doğru içerikler öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuş ve bu süreçte büyük oranda eğitimin vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Sanal Eğitim Ortamları ile Yaşam Boyu Öğrenme
Yukarıda da söylediğimiz gibi yaşadığımız dünya, zaman ilerledikçe değişime ve gelişime açık bir hâl almıştır. Yaşanan bu değişim ve gelişimler de yaşam boyu öğrenmeyi gerekli kılmıştır. Peki nedir bu yaşam boyu öğrenme ve nasıl olur? Yaşam boyu öğrenme, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sadece okul sınırları içerisinde kalmayıp tüm yaşama yayılmasıdır.
Günümüz yaşam şartları çok hızlı değişiyor ve bazen bu değişimlere ayak uydurmakta oldukça zorluk çekiyoruz. Hepimizin bildiği gibi öyle bir çağda yaşıyoruz ki yaşanan bu değişimlere ayak uyduramadığımız takdirde bozulmaya, çözülmeye, geri kalmaya ve çökmeye mahkumuz. İşte yaşanan bu değişimlere ayak uydurmanın ve bu değişimleri benimsemenin ve içselleştirmenin en iyi yolu yaşam boyu öğrenmeyi topluma yaymaktır.
Peki burada aklımıza şu soru gelir doğal olarak: Yaşam boyu öğrenme farkındalığını ve alışkanlığını topluma hangi yollarla kazandırabiliriz? Bu yollardan birisi, belki de en önemlisi tabii ki sanal eğitim ortamlarıdır. Sanal eğitimler sayesinde insanlar istedikleri bilgiyi istedikleri yerde ve zamanda öğrenme olanağına sahiptirler. İsterseniz tam bu noktada sanal eğitim ortamlarının başka bir deyişle uzaktan eğitim ve internet tabanlı eğitim-öğretimin faydalarına kısaca değinelim:
Sanal Eğitim Ortamlarının Faydaları Öğretime Katkısı
1) Öğrenenlere bulundukları yerde eğitim-öğretim görme imkânı verir.
2) Yaşam boyu kesintisiz bir şekilde öğrenmeyi sağlar.
3) Öğrenenin her türlü bilgiye ulaşmasını sağlar ve bu bilgileri farklı şekillerde öğrenmesine imkân tanır.
4) Öğrenenler bu eğitim ortamlarında kendi öğrenme hızlarına göre kendilerini ayarlayabilirler.
Bu faydaları çoğaltmamız mümkün. Peki bu uzaktan eğitimin, internet tabanlı eğitimin sınırlılıkları yok mu? Tabii ki var. Bu eğitim sürecinde yaşanan çeşitli teknik yetersizlikler eğitimi aksatabilir. Bu nedenle hem eğitmenlerin hem de öğrenenlerin sağlam bir internet alt yapısına sahip olması şarttır.
Online yapılan deneme sınavlarında soru üzerinde kalemle oynanaması, soru çözümünde zorluklar oluşturabiliyor. Ayrıca eğitimin verildiği yazılımın ya da sistemin de sağlam ve güvenilir olması şarttır. Bir de bu eğitim ortamları ne kadar gelişmiş olursa olsun sınıf içerisinde yapılan yüz yüze eğitimin etkililiğine ulaşamaz.
Yazımızın sonuna gelirken şu noktaları bir kez daha vurgulayalım: Sanal eğitim ortamları günümüz dünyasının vazgeçilmezi olmuş bir durumda ve bu eğitim ortamları yaşam boyu öğrenmede de önemli bir role sahip. Ancak şunu da belirtelim ki; hiçbir teknolojik uygulama iyi bir öğretmenin ilgisinin, sevgisinin, sevgi ve merhamet dolu bakışlarının yerini tutamaz. Herkese sağlıklı günler, lütfen virüsün yayılmaması için tedbiri elden bırakmayın.
Written by Aylak Editör*
Not*: Bu yazıyı kaleme alan değerli blog yazarı ve eğitimci Aylak Editör’e çok teşekkür ederim. Bloğunda tekrar yazılarına başladı, yeni yazılarına Aylak Editör sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sanal eğitim ortamları, uzaktan eğitim oldukça öneme sahip. Bu süreçten sonra da daha da öneme sahip olacak gibi. Bu arada bloglar arası iş birliğinin daim olmasını diliyorum. Tekrar teşekkür ediyorum ☺
Gün geçtikte sanal eğitimlerin değeri artıyor, bu değişimlere bizim de ayak uydurmamız yararımıza olacaktır.
Yazı için ben teşekkür ederim, sizin gibi eğitim konusunda uzman ve güçlü bir kalemi ağırlamak güzeldi.
Sanal eğitim ortamları gitgide artacak gibi gözüküyor. Ama yüzyüze eğtimin tadı öğretmen ve öğrenciler açısından bambaşkadır. Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler:)
Yüzyüze ve birebir etkileşim tabi ki bambaşka ama sanal eğitim ortamları da bazı durumlarda çok gerekli gerçekten, her ikisinin de yeri ayrı diyebiliriz. Teşekkürler.
İbrahim Bey’i yeniden aramızda görmek çok güzel. Seçtiği konuda öyle. Son cümlesinde her şeyi özetlemiş aslında. İşbirliğinizin devamını dilerim Duo. İki tarafta da sevgiler selamlar ???
Sanal eğitim ortamları günümüzün en popüler konularından, İbrahim Bey’e nam-ı diğer Aylak Editör’e konu seçimi ve güzel yazısı için çok teşekkür ederiz. Selamlar sevgiler bizden….
Şu sıralar ben de AÖF, Udemy ve İİ Enstitü gibi birçok daldan deneyimliyorum sanal eğitimleri. Evde küçük bir çocuk yoksa oldukça güzel bir şey…
Evet bilmez miyim, tez aşamasında ben de neler çekmiştim. Sanal eğitimin en büyük zorluğu işin başına geçip tam bir motivasyonla eğitim almak, motivasyon dağıtıcı öğeler zorluyor gerçekten. Yine de çalışmalara devam, kolay gelsin, başarılar.
Herşey çok güzel ama malesef fırsat eşitliğini sağlamıyor.
bırak ilk okul orta okulu.
üniversiteler dahi yapamadı. çünkü bazı yerlerde özellikle köylerde zarzor elektrik oluyor internet nasıl olacak.
Ama özel yerler için çok iyi
Teknolojik altyapılar fırsat eşitliğini baltalıyor ama dediğin gibi imkanı olanlar için de çok büyük kolaylık ve avantaj.
Sanatlı pencerem’e katılıyorum. Maddi imkanı olanlar yine bir adım önde olacak. Ama zaten dünya hayatı bu.
Kurtulan denizyıldızı misali bilgiye ulaşabilen eğitim açısından şanslı.
Merhaba. öğretici, bilgilendirici bir yazi olmuş. Bu serideki yeni yazılarinizi da sabirsizlikla bekliyorum. basarilar.
Teşekkür ederim. Aynen, eğitim yazılarına devam.
Koronavirüs sayesinde millet sanal eğitimin önemini anladı Duo ?
Evet, herkes bir anda sanal eğitime yöneldi ama altyapı yetersiz kaldı, zamanla düzelecektir.
Olumsuz her durumun bazen olumlu yönleri de vardır. Belki bu pandemi süreci yaşam boyu öğrenme çalışmasının provası olmuş oldu. Aslında iyi de oldu diyebiliriz. Çünkü yaşam boyu öğrenme aslında öğrenmeyi öğrenme projesidir. Çok anlamlı ve çok faydalı bir yazı için çok teşekkürler Duo Diyet.
Evet bazen musibetler bize çok iyi dersler verir, eğitimin her şartta devam etmesi gerektiğinin provası yapılmış oldu. Gelecekte bununla ilgili daha verimli çalışmalar yapılacaktır mutlaka.
“hiçbir teknolojik uygulama iyi bir öğretmenin ilgisinin, sevgisinin, sevgi ve merhamet dolu bakışlarının yerini tutamaz” cümlesi bizim toplumumuzu müthiş özetleyen final cümlesi olmuş.
Geçtiğimiz ay sosyal medyada bir anne şöyle yazmıştı. ” Yakından eğitemediğim bizim oğlanı, uzaktan nasıl eğiteceksiniz valla bilemedim”.
Çok manidar bir mesaj değil mi? Eğitime inanıyor, eğitim sistemimizin kalitesine zerre inanmıyorum.. İşimiz çook zor.
Sanal eğitim ortamlarında yapılan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutmaz tabi ki ama böyle sıkıntılı durumlarda hiç yapmamaktan iyidir ve ne yapılabilirse kardır. Kalite de zamanla gelir. Fakat her birey sanal eğitime yatkın değil, altyapı yok, imkansızlıklar da var, o yüzden genele yaymak da epey zor ama kafa yorulursa bu konuda da güzel projeler ortaya çıkabilir.
Bu dönem sanal eğitim çok önem kazandı oğlum EBA üzerinden eğitim alıyor mesela..
Bazı aksaklıklar olsa da çok avantajlı yanları elbette var..
Aylak editöre yazısından dolayı teşekkür ederiz:)
Evet yeni çağ yeni şartlar ve yeni yöntemler tabi ki artıları da var eksileri de bence harmanlayıp bir sistem ortaya çıkarılabilir. Tabi ki günümüz koşulları ne getirecek bizlere tabi bilinmez ama bence öğretmenler açısından bence bir tık sıkıntı gibi öğretmenlik mesleğinde ciddi istihdam sıkıntıları ortaya çıkabilir. uzun vade bakalım göreceğiz hayırlısı olsun. Bu arada ibrahim hocam sevindim saygılar.
Güzel düşünce, bu sistemin artıları eksileri masaya yatırılıp ona göre daha iyi bir eğitimin ortaya çıkması sağlanabilir. Zor durumlar her zaman yaşanacakmış gibi hazır olmakta fayda var.
Aylak editöre teşekkür ederiz. Ben kendi adıma sanal eğitimden çok faydalanıyorum. Evet 50 yaşıma merdiven dayadım öğrendiklerimi mesleki açıdan kullanma niyetinde değilim ama kişi olarak kendimi geliştirmeyi ve yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Bunlar için farklı eğitim kurumlarına gitmektense evimin konforunda istediğim konuda sanal eğitime katılıyorum.
Evet sanal eğitimlerden maksimum faydalanmayı hepimizin düşünmesi gerek. Hem kendimizi geliştiriyoruz hem de sertifika alarak başkalarına da yardımcı olabiliyoruz.