Ferrariyi Çalan Fil kitabı gibi, diğer kitapları da çekici kılan en önemli özellik kitabın ismidir. Bir kitapçıya girdiğinizde albenisiyle seni yanına çeken kitapların en büyük özelliği, kapak tasarımın dikkat çekici oluşu ve kitabın isminin güzelliği. Ferrariyi Çalan Fil ismi nasıl ama, değişik değil mi:)
Değişik bir kitap görüp kitabı elimize aldığımızda ön ve arka kapaklarında yazan yazıları hızlıca okuruz fikir edinmek için. Sonra yazarı tanımıyorsak, yazar hakkındaki bölüme bakarız. İçindekiler kısmı da ilk bakılacak yerlerdendir çünkü ilgilerimize ait neler var, onu ararız.
Sayfalarını hızlıca çevirip büyük puntoyla yazılmış başlıklara göz atar, görseller varsa onları okuruz bir çırpıda. Ayrıca tırnak içinde yazılan, renklendirilmiş yerler ve sayfada az yazı olan bölümler de ilgimizi çeker.
Ben böyle uzun uzun anlatıyorum ama bunlar çok hızlı ve kısa zamanda yapılan şeyler. Kitabı okumadan önce bu hızlandırılmış inceleme ve alt yapı çalışması tamamlanır ve ona göre kitabın alınıp alınmayacağına karar verilir.
Sadece kitapçıdan almak için yapılmaz bu. Kütüphaneden bir kitap alırken de bu incelemeler yapılabilir.
Bir arkadaşınızın kitabını okumak için alırken de bu şekilde irdeleriz kitabı. Arkadaşımızın kitapla ilgili tavsiyeleri bize fikir verecek olsa da biz yine de kendi kriterlerimizle kitaba iyice bakar ve ona göre kitabı alırız.
Bunun dışında bazen tanınmış yazarların kitabını çok incelemeden aldığımız da olur. Ayrıca benim yapacağım gibi, tavsiye ile de okuyacağımız kitaba karar verebiliriz.
Ferrariyi Çalan Fil Nasıl Bir Kitap?
Bu yazıyı yazmadan önceki son okuduğum kitap olduğu için bu tavsiye yazısını yazmaya karar verdim. Kitabın ismi ilginç olduğu için dikkatimi çekmişti: “FERRARİYİ ÇALAN FİL”. Ferrari çalan fil mi olur diyorsun ister istemez kendine. Özellikle de kapağın en altındaki kısa bilgi benim ilgi alanıma hitap ettiğinden kitabın içindeki açıklamaları merak ederek kitabı almıştım. Kitapla ilgili başka olumlu yorumlar da kitaba olan ilgimi arttırdı.
Kitabın yazarı Şafak Altun. İsmini daha önce duymadığım bir yazardı ve internetten araştırma yaparak yazarı daha iyi tanıdım. Yazarımız, zaten iyi bir araştırmacı olduğundan, Ferrariyi Çalan Fil kitabı için de çok iyi araştırma yapmış gerçekten. Kitabın son kısmında görüleceği üzere, özellikle yabancı kaynak taraması tatmin edici.
Asıl önemlisi benim ilgi alanımda olan ”ETKİLER” ile ilgili çok geniş bir çalışmanın yapılmış olması. Ferrariyi Çalan Fil kitabı içinde 20’den fazla etki, detaylı bir şekilde okuyucuya sunulmuş.
Kitabın kapağında bu etkileri sıralamış olduğu için kapak tasarımcısını tebrik ediyorum.. Bu sayede okuyucuya Ferrariyi Çalan Fil kitabının içinde neyi bulacağı net bir şekilde verilmiş.
Kitapta etkilere bağlı olarak bazı kitap ve film tavsiyeleri var. Yani “Şu etkiyi şu filmde çok kullanmışlar, şu kitapta şu etki işlenmiş” diyerek önerilerde de bulunulmuş. Örneğin; kitapta anlatılan etkilerle ilişkili olarak “İknanın Psikolojisi” kitabıyla, “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde” filmi dikkatimi çekti.
Kitabın bazı pasajlarının, duodiyet bloğumun “ruhsal diyet” bölümüne de çok katkıda bulunduğunu söyleyebilirim.
Kitaptan kısa kısa…
Size de ruhuma etki eden bazı pasajları sunayım:
- “Ruhumuzda kötü, neden iyiden daha güçlüdür?”
- “Olumluluk da, olumsuzluk da bulaşıcı.”
- “İpleri kimin ve nasıl çektiğini fark edersen, olumsuz etkilere karşı koyabilirsin.”
- “Hayatımızı sadeleştirmeli, minimalist bir yaşam benimsemeli.”
- “Etkiler bazı özel şartlarda, aldığımız kararları etkiler.”
Bunlar gibi çok özel sözler var ve ben not alarak okudum kitabı.
Daha fazlası ise 290 sayfalık kitabın içinde… İyi okumalar…
Ayrıca “Masal Diyarından Ruhumuza: Masal Terapi” Kitabını da incelemenizi öneririm.
Written by Duo