Kalp yetmezliği belirtileri farklı şekillerde gelişebilir bu yüzden tüm belirtilerin dikkatlice takibini yapmak gerekir. Kalp yetmezliği tedavi altına alınmadığı sürece hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Tedavi için gereken adımlar atılmazsa hem yaşam kalitesini düşürmekte hem de hayati riske yol açabilmektedir.
Pek çok kişi risk altında olup, “Kalp yetmezliği nedir?”, “Kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir?”, “Kalp yetmezliği neye sebep olur?”, “Kalp yetmezliği evreleri var mıdır?”, “Kalp yetmezliği neden olur?”, “Genç hastalarda kalp yetmezliği olur mu?” şeklindeki soruların yanıtlarını merak etmektedir.
Özellikle de Kalp yetmezliği olan hastaların ömrü” ve kalp yetmezliği son evre yaşam süresi ile ilgili de pek çok hasta ya da hasta yakını araştırmalar yapmaktadır. Erken teşhis edildiği takdirde kalp yetmezliği hastalarının önemli bir kısmı hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Çeşitli kalp yetmezliği ilaçları ve çeşitli tedavi yöntemleri sayesinde hastalar güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürürler.
Konjestif Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalp kasının kanı gerektiği gibi pompalayamaması sonucunda akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi tabloya kalp yetmezliği denir. Kalbin beslenmesini sağlayan damarlarda oluşan darlık ya da tıkanma sonucunda kalp kası canlılığını ve fonksiyonunu yitirir. Bu durum kalp krizine de neden olabileceği gibi koroner damar darlıklarının sonucunda yavaş yavaş oluşabilmektedir.
Kalp yetmezliği belirtileri arasında da olan ritim bozukluğu, kalp kası iltihapları, doğumsal bazı hastalıklar, zehirli guatr gibi sorunlar da kalp yetmezliğine sebep olmaktadır. Kalp yetmezliği kalp yetersizliği olarak da bilinir.
Hastaların bir diğer merak konusu Sol kalp yetmezliği nedir sorusunun yanıtıdır. Kalp yetmezliğindeki iki türden birinin ismi sağ kalp yetmezliği diğerinin ismi de sol kalp yetmezliği olarak bilinir. Kalpte sağ ve sol taraf vardır. Sol kalp yetmezliği belirtileri ve sağ kalp yetmezliği belirtileri farklıdır. Sol tarafın işlevi çok fazladır ve kalp hastalıklarının büyük kısmı sol tarafı etkiler. Ayrıca genç yaşta kalp yetmezliği görülmektedir.
Konjestif kalp yetmezliği nedir sorusunun yanıtını da “Kalbin dokuların metabolik ihtiyaçlarını karşılayamaması durumu” olarak vermek mümkündür. Konjestif kalp yetmezliği belirtileri iştahsızlık, yorgunluk, karaciğer büyümesi, boyun damarlarındaki şişme, ödem, hipertansiyon şeklinde sayılabilir.
Akut kalp yetmezliği ve kronik kalp yetmezliği türleri de vardır. Akut kalp yetmezliğinde semptomlar aniden ortaya çıkar ve kaybolurken; kronik kalp yetmezliği uzun vadede kalpte olan sorunlar sebebiyle meydana gelerek hayat boyu sürer.
Kalp yetmezliği olan hastaların ömrü konusunda “Kalp yetmezliği etkin tedavi süreci başlamamışsa ömrü kısaltan sorunlar arasında yer alır” yorumu yapılmaktadır. Bazen de dekompanse kalp yetmezliği tablosuna rastlanılır. Bu, kalpteki bir sorun nedeniyle kan basıncı normal seviyede tutulamaz ve acil müdahale gerektiren bir durumdur.
Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Kalp yetmezliği belirtileri çok farklı gelişebilir. Kalp yetmezliği uzun zaman da var olabilir, aniden de gelişmektedir. Peki kalp yetmezliği nasıl anlaşılır bazen kalp yetmezliğinde tansiyon düşüklüğü de önemli bir belirti olarak görülür.. Kalp yetmezliğinin belirtileri şu şekilde sıralanır:
- Aktivite ile veya istirahat halinde oluşan nefes darlığı
- Yorgunluk ve güçsüzlük
- Bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda şişme
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Günlük aktivitelerde kısıtlılık
- Beyaz veya pembe kanlı mukus ile kalıcı öksürük veya hırıltı
- Karın bölgesinin şişmesi
- Sıvı birikmesinden ötürü çok hızlı kilo alımı
- Mide bulantısı ve iştahsızlık
- Konsantrasyon zorluğu veya uyanıklığın azalması
- Kalp yetmezliği kalp krizinden kaynaklanıyorsa göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Depresyon/ anksiyete
- Geceleri sık idrara çıkma
Sol kalp yetmezliği belirtileri içinde nefes alıp vermede sıkıntılar olması çok önemlidir sol kalp yetmezliği nefes alamamaya neden olur. Sağ kalp yetmezliği ise ödeme sebep olurken, sağ kaburgada ağrıya da yol açar.
Kalp yetmezliğine bağlı akciğerde sıvı birikmesi durumu da yaşanmaktadır. Kalp yetmezliği öldürür mü sorusunun yanıtı da en çok hasta ve hasta yakınları tarafından merak edilir. Kalp yetmezliği tedavi edilmezse hayati risk taşıyan bir hastalıktır.
Kalbe İyi Gelen Bir Diyet: Dash Diyeti
Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?
Hipertansiyon hastalarında kan basıncı yükselir ve yüksek basınca karşı çalışan kalp bir süre sonra işlevini yerine getirememeye başlar. Bunun yanında damar tıkanıklığı nedeniyle kalbe giden kan azalır böylece kalp dokusunda bozulmalar meydana gelir.
Koroner arter hastalıkları, kalp kapakçıkları hastalıkları, kalp kası hasarı, ritim bozukluğu, damar tıkanıklığı, hipertansiyon, miyokardit, obezite, doğumsal kalp hastalıkları, alkol ve sigara kullanımı gibi hastalıklar kalp yetmezliği nedenleri arasındadır. Ayrıca bazen gebelik, genetik faktörler ya da aşırı alkol kullanımı da kalp yetersizliğine yol açmaktadır.
Tansiyonu dengede tutmak, damarların tıkanmasını engellemek için sigara kullanmamak, sedanter yaşamamak, beslenmeye dikkat etmek kalp yetmezliğini önlemek adına atılabilecek bazı adımlardandır. Mitral kapak yetmezliği de kalp yetmezliğine neden olur. Mitral kapak yetmezliği nedir sorusunun yanıtı da merak edilir. Mitral kapaktaki yapısal sorunlar nedeniyle, bu kapak görevini doğru yapamaz.
Mitral yetmezlik belirtileri yani Mitral kapak yetmezliği belirtileri arasında ritim bozukluğu, nefes darlığı, çabuk yorulma bulunur. Kalp çarpıntısı ve bacaklarda ödem de mitral kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Aort yetmezliği nedir konusu da merak edilirken, tedavi edilmesi gereken önemli bir sorun olduğu söylenmektedir.
Aort yetmezliği yani aort kapak yetmezliği de kalp yetmezliğine neden olur. Aort yetmezliği belirtileri arasında da çarpıntı, yorgunluk, ritimde düzensizlik, nefes darlığı, kalpte üfürüm duyulması vardır. Genel anlamda kalp kapakçığı yetmezliği kalp yetmezliğine sebep olmaktadır.
Kardiyoloji polikliniklerinde hekimlere sorulan sorulardan biri de “Kalp yetmezliği kaç yaşında görülür?” sorusudur. Kalp yetersizliği her yaşta görülebilen ama ileri yaşta daha sık rastlanılan bir sorundur.
İLGİLİ YAZI: Kolesterol Diyeti Listesi ve Menüler
Kalp Yetmezliği Teşhisi Nasıl Konur?
Kalp yetmezliği belirtileri görüldüğü anda fiziki muayeneye girmek gerekiyor çünkü kalp yetmezliği teşhisi ise iyi bir fiziki muayeneyle konuluyor. Fiziki muayenedeki bulgulara göre kalp ultrasonu yani ekokardiyografi, kalp MR’ı, klasik anjiyo, ritim holteri ile teşhis yoluna gidilir.
Son yıllarda kanda aranan BNP ile de teşhis sağlanır. Eskiden demir birikmesine ilişkin durumlarda kalp biyopsisi yapılırdı. Şimdilerde bunun yerine daha konforlu olan kalp MR’ı kullanılmaktadır.
Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalp yetmezliği tedavisi yöntemleri arasında ritim bozukluğu tedavisi ve ilaç tedavisinin yanında hastalığın şiddetine göre cerrahi yöntemler bulunmaktadır. Kalp yetmezliği tedavisinde öncelikle amaç, hastanın şikayetine neden olan yakınmaları azaltarak veya ortadan kaldırarak, mevcut durumun kötüye gitmesini engellemektir.
Hastanın ve hastalığın seyrine göre ADE inhibitörleri, anjiotensin reseptör blokerleri, beta blokerler diüretikler gibi geniş bir ilaç yelpazesi vardır.
Kalp yetmezliği ilaçları ve gerekirse kalp yetersizliğinde duruma göre, koroner bypass, kapakçık onarımı/ değiştirme operasyonları, kalıcı kalp pili ya da kalp nakli uygulanabilmektedir. Yani kalp yetmezliğinde aortokoroner by pass greftleme, kalp kapak değişimi veya onarımı, implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör, çift odacıklı kalp pilleri, kardiyak resenkronizasyon tedavisi, kalp pompası gibi cerrahi tedaviler de bulunmaktadır.
Kalp yetmezliğinde beslenme de önemlidir. Kalp yetmezliği belirtileri varsa bunu kardiyolog ve beslenme uzmanı ile mutlaka konuşmak gerekir. Kalp yetmezliğinde beslenme de önem taşıyor fakat bunu kalp yetmezliğine iyi gelen bitkiler veya kalp yetmezliğine iyi gele yiyecekler olarak algılamamak gerekir.
Kardiyoloji uzmanı ve beslenme uzmanı hastaları doğru beslenme açısından yönlendirecektir. Kalp yetmezliği tedavisinde amaç hastanın hastaneye yatışının azalması, yaşam süresinin uzatılması, kalp yetmezliğinden ani ölümlerin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Kalp yetmezliğinde ilaç tedavileri, cerrahi yöntemler ya da destek cihazları yanında sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesiyle ömür uzamakta; hastanın yaşam kalitesi artırılmaktadır.