Beynin Güçlenmesi İçin Stratejiler – Bütün Beyinli Çocuk Yorum

Bütün Beyinli Çocuk, beyni geliştiren çok değerli stratejilerden bahseden harika bir kitap. Evet Beynin güçlenmesi için yapılacak çok şey var, çünkü doğumdan itibaren beyin her türlü gelişmeye ve güçlenmeye açık durumda. Beyni güçlendiren besinler de var ama bugün size beynin güçlenmesi için ne gibi stratejilerin kullanılacağı konusu üzerine yazılmış harika bir kitaptan bahsedeceğim: Bütün Beyinli Çocuk.

Kitabı ilk gördüğümde ismi bana çok değişik geldi, bütün beyin duymadığım bir tabirdi. Kitabın içini karıştırdığımda da yine sağ ve sol beyin dışında alt ve üst beyinden bahsedilmesi, beynin bu bölümlerinin entegrasyonu ilgimi çekti.

Kitabın sonundaki yaşlara göre kategorize edilmiş özet bilgilerin oluşu da kitabın kullanışlılığı açısından çok hoşuma gitti.

Orijinal ismi The Whole-Brain Child olan kitabın çevirisi Bütün-Beyinli Çocuk olarak yapılmış. Yazarlarımız kitapta “Beynin bütününü kullanabilen bir çocuk hayal değil” diyor kısaca. Çocuğun beynini çok yönlü kullanabilmesi için ebeveynlere ve eğitimcilere düşen davranışların neler olacağına dair kitapta çok güzel örnekler var.

Beynin Güçlenmesi İçin

Kitapta yaşlara göre stratejilerin oluşturulması, beynin güçlenmesi için uygulanacak bu stratejilerin uygulanabilir oluşu, bazı yerlerde anlatılanların karikatüre edilerek anlaşıla bilirliğinin arttırılması, kitabın sonundaki buzdolabı köşesinde özet bilgilerin oluşu bu kitabı tam bir başucu kitabı yapıyor.

Bu kitabı tavsiye ediyorum çünkü kitabı bitirdiğinizde, beynin fonksiyonlarına dair temel bilgileri almış, çocukların durumlarını daha iyi anlamış ve onlar için ruhsal, zihinsel ve sosyal anlamda neler yapabileceğinizin farkına varmış olacaksınız.

Gerçekten de bu kitabın, çocuklarla ilgili birçok soru ve sorunlara çok iyi çözümler sunduğunu siz de göreceksiniz.

Bütün Beyinli Çocuk Nasıl Bir Kitap?

Kitap “Koridor Yayıncılık” tarafından ilk defa 2015 yılında basılmış. 2019 baskısı da olan kitap 249 sayfadan oluşuyor. Kitabın 2 yazarı var, Daniel J. Siegel psikiyatri profesörü, Tina Payne Bryson ise çocuk ve ergen psikoloji üzerine çalışmaları olan bir psikoterapist.

Kendi ebeveynlik tecrübeleri ve birçok ebeveyn üzerindeki çalışmalarından çıkardıkları sonuçları bu kitapta toplamışlar. Beynin güçlenmesi için gereken 12 strateji “Çocukların problemleri karşısında yıkılmadan ayakta kal ve başarılı ol.” fikriyle beslenerek oluşturulmuş.

Bu kitabı Türkçeye çeviren ise Handan Ünlü Haktanır. Bütün Beyinli Çocuk kitabı konusu çocuk beyninin çalışma şekli, çocukların sorunları beyinlerinde nasıl canlandırdıkları ve sorunlara karşı ne gibi stratejiler uygulanacağı üzerine.

Kitap, eğitim, aile ve çocuk kategorisinde yer alıyor. D&R, idefix gibi seçkin mağazalarda kitabın fiyatı 70 lira civarında.

Beynin Güçlenmesi İçin Stratejiler - Bütün Beyinli Çocuk Pin

Kitabı Farklı Kılan 6 Bölüm

  • 1. Bölüm: Kitapta sıkça adını duyacağınız “entegrasyon” kelimesinin açıklandığı bölüm. Beyin loblarının birbirine entegre oluşunu açıklıyor. Ebeveyn ve eğitmenlerin, çocuk beyninin durumunu bildiğinde daha doğru davranışlar sergileyeceğini vurguluyor.
  • 2. Bölüm: Sağ ve sol beyin arasındaki uyumun yakalanmasını anlatıyor. Yani çocuğun mantık ve duygularını aynı anda kullanması için ona nasıl yardımcı olacağınızla ilgili detaylar veriyor.
  • 3. Bölüm: Alt ve üst beyin kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sezgisel alt beyin ile sorgulayan ve daha düşünceli üst beyin arasında bir merdiven bulunmalı ve gidip gelmelidir.
  • 4. Bölüm: Sorunların çözümünde bellek ve hafızanın kullanılması gerektiğini söylüyor. Çocuğun geçmişte yaşadığı acılarıyla yüzleşmesi ve onlarla baş etmesi için belleğin devreye nasıl sokulacağına dair örnekler veriyor.
  • 5. Bölüm: Kendi kimliğimizin ve benliğimizin farklı yönlerini devreye sokarak maksimum fayda sağlanmalıdır. Duygular gelip geçici, herhangi bir duygusal sorun yaşandığında başka yönlerin devreye sokularak bu olumsuzluğun kapatılabileceğine dair stratejiler sunuyor.
  • 6. Bölüm: Kendi karakterinden ödün vermeden sağlıklı iletişim kurma ve empati yapmanın öneminin anlatıldığı bölüm. Başka kimliklerle bağ kurmanın verdiği mutluluğu tatmaları için hangi stratejilerin uygulanacağı anlatılmış.
Beynin Güçlenmesi İçin Stratejiler - Bütün Beyinli Çocuk Pin

Bu Soruları Kendine Sorduğun Oluyor mu?

Çocuğunla sorun yaşadığın, çok zorlandığın kriz anlarında bunalıyor ve bu soruları kendine soruyorsan bu kitap tam sana göre.

  • Bu çocuk neden böyle davranıyor?
  • Ne oldu şimdi durup dururken?
  • Sürekli açıklıyorum, neden anlamamakta ısrar ediyor?
  • Yüzüme bakmıyor, kimle konuşuyorum ben?
  • Söylediklerimi neden hemen yapmıyor?
  • Hemen ağlıyor, ne var sanki ağlayacak?
  • Artık ne yapacağımı bilmiyorum.

Çocukla yaşanan stresli kriz anlarında aklınıza gelen bu soruların cevaplarını, çözüm için uygulanacak stratejileri Bütün Beyinli Çocuk kitabı içinde bulabilirsiniz.

Çocukla yaşadığımız sorunların çözümünde, yetişkin olarak bizlerin beyniyle çocuğun beyninin birbirine entegre olması, beynin sağ-sol-alt ve üst bölümlerinin kullanılması çok önemlidir. Böylece çocukla, sosyal ve duygusal anlamda müthiş bir bağ ortaya çıkacak ve sorun çözülecektir.

Çocuklarımızın hayatlarını, sadece yaşadıkları olaylar şekillendirmez, ebeveyn ve eğitimcilerin tepkileri de şekillendirmede çok etkilidir. O yüzden doğru tepkiler için çocuklarımızın beyinlerinin nasıl çalıştığını bilmeli, bu kitaptaki gibi stratejilerle kendimizi geliştirmeliyiz. Unutmamalıyız ki, çocuklar bizim beynimizin birer aynalarıdır.

Okulların açıldığı ve adaptasyonda zorlanılan şu günlerde hepimizin motivasyona ihtiyacı var. “Motivasyon: Başarının En Önemli Anahtarı” adlı yazımı da okumanızı öneririm.

Oyla post

Duo Diyet

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi... Blog Yazarı…

Sağlıklı Yaşamı Seven... Doğal Ürünlerin Aşığı... Gurme…

“Beynin Güçlenmesi İçin Stratejiler – Bütün Beyinli Çocuk Yorum” üzerine 29 yorum
  1. Çocuk yetiştirirken kitap okuyup uygulama yapmaya çalışanlara hep eleştirel bakmışımdır. Tam bir kitap kurdu olsam da çocuk yetiştirme sürecinin kitaplardan öğrenilmeye çalışılması bana hep ters geldi. Ama arada gerçekten çok faydalı kitaplar çıkabiliyor. Yazınızdan anladığım kadarıyla Bütün Beyinli Çocuk kitabı bu kategoriye giriyor. Beynin güçlenmesi için stratejileri bilmek gerekir. Okuma listeme alıyorum mutlaka.

    Yanıtla
    • Kitaplar bir araç sadece, yol gösterir ama asıl uygulayıcı olan bizlerin çocuklarımızın durumuna göre bu bilgileri yoğurup özelleştirmeliyiz. Bütün Beyinli Çocuk kitabındaki stratejiler de bizim çocuğu daha anlamamıza ve hislerini farketmemize yardımcı olacak türden.

      Yanıtla
  2. İlginç bir kitap adı seçilmiş ama tanıtımı okuduktan sonra aslında çok iyi bir seçim olduğunu düşünmeye başladım. üst bilinç, alt bilinç, sol ve sağ lob gibi bölük pörçük edindiğimiz bilgileri harmanlayan, bununla birlikte çeşitli stratejiler ve bu stratejilerin uygulanışı, bu stratejilerle entegrasyon sürecinin adım adım işleyişi vs. çok iyi detaylandırılmış gibi görünüyor Bütün-Beyinli Çocuk kitabı. Bedenimizin en komplike bölümü olan beyin, işleyiş bakımından da anlaşılması için hala çok fazla çalışma gerektiren karmaşık bir yapıya sahip. Çok gizemli… Sanırım ebeveynler, eğitimciler ve hatta ergenlerin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri bu. Ben de en kısa zamanda mutlaka alıp okuyacağım.
    Çok teşekkür ederim bu enfes tanıtım için.

    Yanıtla
    • Beynin işleyişi, gelişmesi ve güçlenmesi ile ilgili çok güzel detaylar var kitapta. Stratejilerin uygulanışını kitabın içinde yaş grubuna göre de dizayn edilmiş olarak bulunca daha da hoşuma gitti. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Yanıtla
  3. Bütün Beyinli Çocuk kitabı anlattığınızdan hareketle gayet etkili bilgileri içeriyor. Özellikle ailelerin okuması gerekli diye düşündüm. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    Yanıtla
    • Evet ebeveynlerin özellikle okuması çok önemli çünkü çocuğun neyi neden yaptığını farketmemizi ve buna karşı ne gibi stratejiler uygulamamız gerektiğini anlatıyor kitap. Ben teşekkür ederim.

      Yanıtla
  4. “Duygular gelip geçici, herhangi bir duygusal sorun yaşandığında başka yönlerin devreye sokularak bu olumsuzluğun kapatılabileceğine dair stratejiler… “Burası çok ilgimi çekti. Zira ben bir birey olarak bunu hiçbir zaman başaramadım. Öğretilen bir şeymiş meğer, keşke büyüklerim bunu deneselerdi. Aslında büyüklerin kendileri için bile böyle yararlı bir kitabı okumaları lazım.
    Çok yararlı bir paylaşım, teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Çok güzel bir noktayı yakalamışsınız gerçekten de. Evet çocuk-ebeveyn ilişkisi karşılıklı anlayış gerektiriyor. Birbirini iyi tanıyan bireyler daha iyi anlaşırlar. Çocuğun beyninde canlandırdığı dünyaya uzaksak, sorunları çözmeye de uzağız demektir. Güzel tespitin ve yorumun için çok teşekkür ederim.

      Yanıtla
    • Çocukları daha iyi anlama ve problemlerini çözümleme noktasında kitapta çok güzel ipuçları ve uygulanabilir stratejiler var. Ben teşekkür ederim.

      Yanıtla
  5. Sağ ve sol beyni çok duyuyoruz da, alt ve üst beyin pek duymadığımız kavramlar.
    O kendi kendine sorulan soruların çoğunu ben de soruyorum oğlumla iletişim kurmakta zorlandığım zamanlarda .
    Bu kitabı öZellikle merak ettim,teşekkür ederim tanıtım için ?

    Yanıtla
    • Bu kitapta çok değişik terimler var gerçekten ve merak ettiriyor. “Alt beyinden üst beyne merdiven koyulmalı ve iniş çıkışlar yapılmalı” cümlesi çok dikkatimi çekti mesela. Çocukla yaşanan sorunlar için önerilen 12 strateji de harika. Ben de size teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Yanıtla
  6. Sitenizdeki diğer yazılar gibi bu yazı da çok güzel bir yazı. Ben bu yazıyı özellikle çok önemsiyorum. Çünkü beynin her iki yanını da çalıştırmak çok önemli ve de faydalı bir çalışma. Kendi blogumda ”Sağ elimle yazı yazmayı nasıl öğrendim” başlığı ile bir yazı yazdım. O yazı da gerçekten de beynin her iki yanının farklı işlevler gördüğünü anlatmaya gayret ettim. Sizin bu yazıda anlatmaya çalıştığınız fikirleri destekler nitelikte bir yazı. Beyin fonksiyonlarını maksimum kapasite çalıştırmak ve çocuklarını da bu anlamda eğitmek isteyen okuyucularıma yazınızla eş güdümlü olarak benim yazıma da göz atmalarını tavsiye edebilirim. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Beynimizin işleyişi bir muamma ve yeni şeyler öğrendiğimizde çok mutlu oluyoruz. Tavsiye yazınız için çok teşekkür ediyorum, hemen okumalıyım, o yazıda da yepyeni şeyler öğreneceğimden eminim.

      Yanıtla
  7. Bahsedilen soruları ben de soruyorum zaman zaman. Tabii ki eşim de soruyor. Bu devrin çocuklarını büyütmek ayrı bir dert. Eskiden biz böyle zorladık mı acaba ailelerimizi bilemiyorum ancak şimdiki çocuklar çok zorluyor.

    Yanıtla
    • Şimdiki çocuklar daha çok zorluyor ve sorunlarına çözümler sunmak da zor. Gerçi her devrin kendine has zorlukları var. Şimdilerde susturucu olarak kullanılan telefon tablet vs eskiden yoktu mesela:)

      Yanıtla
  8. Bütün beyinli çocuk kitabı çok ilgimi çekti. Hemen not alıp bakacağim burada bulabilirmiyim diye. Yoksa da sipariş edeceğim ☺️

    Yanıtla
  9. Oldukça faydası dokunacak bir kitap. Bütün Beyinli Çocuk kitabını not aldım. Mutlaka okuyacağım.

    Yanıtla
  10. Beyin gerçekten iyi kullanılırsa çok faydalı ve anlamlı..
    Güzel bir klavuz kitaba benziyor.mutlaka okuyacağım
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler editör

    Yanıtla
    • Beyni çok yönlü kullanabilmek gerekiyor. Bu kitap sağ, sol, alt, üst beyinden bahsederek farkını ortaya koyuyor. Yorum için ben de teşekkür ederim.

      Yanıtla
Yorum yapın

4