Aort diseksiyonu tedavisi yapılmadığında ağır sonuçları olmaktadır. Aort kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıma görevini üstlenen ana arterdir ve aort diseksiyonu burada oluşur. Vücutta en önemli olan ana damar olan aortun genişliği 3- 3,5 cm’dir.
Kalpten oksijen açısından zengin kanı alıp vücuda vermek için diğer damarlara bağlanan damardır. Aortta bir rahatsızlık meydana geldiği zaman kalp ve vücudun tüm kan akımı etkilenmektedir.
Aort Diseksiyonu Nedir?
Kalpteki bu önemli aort damarının yırtılması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Aort diseksiyonu (yırtığı) nadir görülebilen ölümcül bir hastalıktır. Peki aort damarı yırtılması neden olur bunun nedenleri olarak damar sertliği, yüksek tansiyon sonucu damar içinin basıncının artması, aniden olabilen travmalar sonucu olarak görülmektedir.
Bunların dışında aort bireyde yeterli miktarda gelişemediyse, genetik faktörler varsa, aort damarını etkileyebilecek bir ameliyat geçirildiyse, damar yapısında bir farklılık var ise aort damarı yırtılması gerçekleşebilmektedir.
Yırtık gerçekleştikten sonra bireyin kalp krizi riski artmaktadır. Bu sebepten dolayı, aort damarının yırtıldıktan sonraki ilk 48 saat çok önemlidir. Aort yırtığı olan bireylerde her 1 saat %2’lik bir ölüm riskine sebep olmaktadır. Bir an önce tedavi edilemez ise ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır.
Aort Diseksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Aort diseksiyonu ne demek belirttik şimdi sıra belirtilerine geldi. Aort diseksiyonunun birden fazla belirtisi görülmektedir.(1) Aort yırtılması belirtileri ilk önce yırtık oluşumunun olduğu noktadan ağrıyla başlar ve yayılır. Bir süre sonra ağrı dayanılmaz boyutlara ulaşır ve kişi içinin parçalandığını zanneder. Bunun dışında aort diseksiyonunun belirtileri şunlardır:
- Ağrı önce yırtığın oluştuğu yerden hissedilir ve diğer bölgelere yayılmaya başlar. Bu ağrı şiddeti hiç azalmadan yayılmaya devam eder. Ağrı şiddeti o kadar yüksektir ki aortu yırtılan bireyler iç organlarının yırtıldığını düşünürler.
- Aniden gelişen bir göğüs ağrısı oluşur. Göğüs üzerinde başlayan bu ağrı; boyun, sırt, dişler, kollar ve çeneye kadar yayılabilir.
- Ağrı şiddeti her bölgede farklılık gösterse de azalan bir ağrıya sahip değildir.
- Aort diseksiyonu tansiyon farkı barizdir ama halsizlik, nefes darlığı ve terleme semptomları bakımından da benzerlikleri olmaktadır. Yüksek tansiyon ise nedenleri arasındadır.
- Aort diseksiyonu nasıl anlaşılır aniden batma hissi, zor nefes alma ve bayılma görülür bunlar çok önemli ipuçlarıdır.
- Aort diseksiyonu (yırtılmaya) bağlı olarak tıkanan atardamarlar sonucu nabız giderek azalır ya da tamamen kaybolabilir.
- Görülen çene ve göğüs ağrısı kalp kriziyle ilişkili olabilir.
- Damar yırtılması gerçekleştiği zaman, beyin damarları da etkileneceği için bayılma, körlük ve felç gibi durumlar ortaya çıkabilir.
- Aort damarı, kalbin üst kısmından, göbeğin alt bölgesine kadar geçtiği için bu yol üzerindeki her bölgede ağrı görülebilmektedir.
- Kalpte aort damarının yırtılması ve belirtileri ölümcül sonuçlar yol açabileceği için tıbbi bir acil durum olarak nitelendirilip hemen hastaneye ulaştırılmalıdır.
Aort Diseksiyonu Tedavisi
Aort damarı yırtılması nasıl tedavi edilir evet aort yırtılması tedavisi toplam 3 tanedir. İlaç tedavisi, stent tedavisi ya da cerrahi müdahaledir. Aortun yaralanan ve yırtılan bölümü için acil cerrahi tedaviye alınabilir. Bu yaranın büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Cerrahi yöntemde aortun yırtılan kısmı, değiştirilmelidir.
Aort damarı yırtılması sonucu ortaya çıkan sorunların düzeltilmesi için ilaç tedavisi verilebilir. Rüptür riskini azaltmak ve yükselen kan basıncını düşürebilmek için ilaç tedavisine baş vurulabilir. İlaçlar acil durumlarda genelde tedavi seçeneği olmamaktadırlar. Eğer aortta kopma tehlikesi yoksa ilaçla tedavi edilebilir. Kopma tehlikesi durumunda en uygun olan aort diseksiyonu ameliyatı yani cerrahi bir müdahale yapmaktır.
İLGİLİ YAZI: Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi