Balın Faydaları ve 8 Sağlıklı Bal Karışımı

Balın faydaları ile ilgili şimdiye kadar çok şey yazıldı çizildi ama bu yazıdaki kadar kapsamlı mıydı ona siz karar vereceksiniz. Tabi burada bal var hakiki bal ve ikisini ayırt etmek gerekir. Bu yazıda bal ile ilgili genel bilgiler dışında, hakiki balın faydaları balın kalorisi, diyette balın yeri gibi konular ve de bir bal gurmesi olarak bizzat denediğim 8 inanılmaz sağlıklı bal karışımı sizlerle olacak. Pratik olarak uygulaması kolay bu tarifler hayatın her anında sizinle olacak.

Mevsim değişimleri enfeksiyonları da beraberinde getirdiğinden, vücudumuzun hastalıklarla savaşması için dirence ihtiyacı var. Bal, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden vücuda mikrop girse dahi hastalanmayı önler. Hasta olduktan sonra bal tüketirsek de, iyileşme süresini hızlandırır.

Arılar yüzlerce çiçeğin özünü, polenini toplayarak bizler için bal üretirler. 1 kg bal için 2 milyona yakın arının seferber olduğunu biliyor muydunuz? Sadece bal değil, arı sütü, polen ve propolis de arıların bize armağanıdır. Arının ürettiği her besin kaynağı vitamin ve mineral zenginidir ve içinde bakteri olmadığından doğal antibiyotiktir.

Balın Besin Değerleri

Balda hangi vitaminler vardır evet bal B vitamini açısından çok zengindir. Birçok sebzeden alacağınız vitamini, baldan bir tatlı kaşığı ile alabilirsiniz. Bu, balın faydaları arasında en önemlisidir. Balın içinde özellikle B1, B2, B3, B5 ve B6 vitamini çokça vardır.

Bunun yanında mineral açısından da demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum zenginidir. Fruktozu doğal yollarla vücudumuza almış oluruz. Hakiki balın faydaları bu antiseptik özellikler sayesinde artar ve vücudumuz dirençli, zinde olur.

hakiki balın faydaları ve 8 sağlıklı bal karışımı
süzme petek balı

Balın Faydaları & Bal Çeşitleri

Balın faydaları da çeşitlerine göre değişir. Her balın ayrı faydası vardır. Kaç çeşit bal var denildiğinde “Balın şu kadar çeşidi vardır” denemez, çünkü bal üretildiği yöreye göre isimlendirildiği için bu çok çeşitlilik gösterir. Arıların çiçek özlerini hangi bitkilerden topladığı da isimlendirmede rol oynar.

En çok bilinenler çam balı, kestane balı, bahar balı, kekik balı, anzer balı ve karakovan balı. Tabi bir de yapısal olarak normal bal dışında petek bal ve petekten süzme bal da vardır.

Her balın rengi, tadı, lezzeti, kıvamı farklı farklıdır. Bunun sebebi arıların topladığı çiçek özlerinin farklı farklı olmasındandır. Yaylada, bol ağaçlık ve dağlık bölgelerdeki ballar, boş ve kısır arazilerde elde edilen ballara göre daha kalitelidir. Yani aslında kaliteyi arının uğradığı bitki çeşidi belirler.

Hakiki Bal Donar mı?

Doğal ve hakiki bir bal içine bir şey katılmadığı sürece, bir etkiye maruz kalmadığı sürece yıllarca bozulmaz. Çünkü içinde bakteri oluşumunu engelleyici maddeler bulunur. Evet, hakiki bal donar, donunca şekli değişir gibi dursa da, ısıtıldığında yine afiyetle tüketebilirsiniz.

Hakiki Bal Şekerlenir mi?

Evet, hakiki bal şekerlenir. Bu zaten hakiki balın en önemli özelliğidir. Buzdolabına koydun ve 1 ay içinde, altından itibaren donmaya, şekerlenmeye başlamadıysa o bal hakiki bal değil, katkı maddeli bir baldır. Balın faydaları tam olarak hissedilmek isteniyorsa balı buzdolabına koymayın.

Hakiki Bal Nasıl Olur?

Balda çeşitlilik arttıkça hakiki ve doğal balı bulmak da zor olmaya başlamıştır. Hele ki sahte bal üretimlerinin çokça duyuluyor olması biz tüketicileri tedirgin etmektedir. Bala şeker ekleme, glikoz şurubuyla tatlandırma, birçok katkı maddesi ve kimyasallar kullanma balın doğallığının kaybolmasına hatta hakiki balın faydaları olsun derken aksine daha zararları olmasına sebep olmaktadır.

Balın doğal olup olmadığını nasıl anlarız? Bir de sahte bal nasıl anlaşılır diye soruluyor bunun cevabı hakiki balı anlamakta gizli. Bunun için özellikle aşağıdaki minik uygulamaları yaptığınızda balın hakiki ve doğal olduğunu anlayabilirsiniz:


  • Balı kaşıkla alırken uzuyorsa hakikidir, katı şekilde kaşığa alınıyorsa katkılıdır.
  • Balın akışkanlığı önemli, akışkan ise hakiki, kesik kesik akarsa katkılıdır. Çam balı yavaş akar biraz ama hakiki ise yine de kesik kesik akmaz.
  • Bir kaşık balı, ılık bir suya koyunca çözünmeden kalıyorsa hakikidir. Katkılı ballar hemen çözünmeye başlar.
  • Baldan çok az bir miktarı havlu peçeteye koyduğunuzda emilmiyorsa hakikidir.
  • Hazır bal alırken, içindekiler kısmını okuyun. Glikoz, fruktoz, şeker yazıyorsa almayın, böyle balın faydaları değil zararları olur. Bir de “bal kodeksine uygundur” yazısının olmasına dikkat edin.

hakiki balın faydaları ve 8 sağlıklı bal karışımı
hakiki çam balı

Diyette Bal Yenir mi?

Balın tatlı olmasından dolayı kilo aldırır algısı hakim, bu yüzden diyette bal yenir mi sorusu çok sorulur. Diyette bal yenir çünkü doğal balın içindeki şeker, bildiğimiz şekerli ürünlerdeki şeker ile aynı değil. Bir kaşık balın içindeki doğal şeker sayesinde vücut metabolizması hızlı çalışmaya başlar, yağ yakımı meydana gelir, bu diyette balın faydaları arasında en önemlisidir. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz vitamin ve minerallerin vücuda girmesiyle, karaciğer gereksiz yağ depolaması yapmaz.

Balın kalorisi kaç? Günde ne kadar bal yemeliyiz? Bu sorular diyette en çok konuşulan, merak edilen sorulardan. Evet, diyet yaparken bal yenir ama her şeyde olduğu gibi burada da ölçümüz olmalı. Bir tatlı kaşığı balın kalorisi 15 kalori olduğundan günde bir tatlı kaşığı bal diyet için zararlı olmaz aksine metabolizmamızı hızlandırarak diyeti dolaylı olarak destekler.

İlginizi Çekebilir: Diyette Bulgur Pilavı Yenir mi Diyeti Bozar mı?

Tüketim şekli ve önerim: Günlük bal tüketimi ne kadar olmalı 1 tatlı kaşığı bile yeterlidir. Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı bal koyup karıştırın. Üzerine de biraz limon sıkınca tamamdır, sabah aç karna tüketebilirsiniz. Üzerine elma sirkesi de eklendiğinde yağ yakımı daha hızlı olur. Özellikle de karaciğere çok faydalıdır denilse de tat olarak ben o şekli tercih etmiyorum.

Burada dikkat edilmesi gereken balın hakiki olması…Emin değilseniz veya katkı maddeli, şeker ilaveli bir bal ise, bu balın, hem sağlığa hem de diyete çok zararı olacaktır.

Balın Faydaları

Saf balın faydaları 40’tan fazladır ama en etkili 15 faydasını sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte bal hangi hastalıkları iyileştirir cevabı sizlerle…

  1. Bal çok hızlı kana karışır, 10 dakika sürmeden içindeki şeker beyni pozitif etkiler, konsantrasyonu arttırır. Kafa yorucu işlerden önce, proje üretimi, planlama ve sınavlardan önce bir kaşık bal yemekte fayda var.
  2. Kolay hazmedilmesi, mide, bağırsak ve böbrek sağlığı açısından faydalıdır.
  3. Kanı temizler, damarları rahatlatarak dolaşımın düzenli olmasını sağlar.  Bu da tansiyona, kalbe iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürmesi de balın faydaları arasında.
  4. Bal; ülser gibi, bronşit gibi, romatizma gibi birçok rahatsızlığa şifadır.
  5. Öksürüğü keser, balgamı kurutur, göğüs bölgesini temizler, sütle beraber tüketilirse öksürmeyi kestiği için rahat bir uyku sağlar.
  6. Sinirlerin glikoz ihtiyacı vardır, bunu bal sayesinde doğal olarak gideririz ve sinirler yatışır, gerginlik ve yorgunluk azalır.
  7. Vücutta oluşan yara, uçuk ve yanıkların hızlı iyileşmesini de balın faydaları arasında göstermek mümkün.
  8. Balın göze faydası olduğu için her yaşta tüketilmesi çok önemlidir.
  9. Balın faydaları arasında kanser oluşumunu engellemesi, hücreleri onarıp yenilemesi gösterilebilir.
  10. Bal saç ve cilt için de çok faydalıdır, besler ve canlı bir görünüm sağlar.
  11. Kemik rahatsızlıklarında, diş eti problemlerinde balın faydaları çoktur. Ballı su ile gargara ağız kokusunu giderir.
  12. Düzenli tüketildiğinde felci engellemesi balın faydaları arasında çok önemli bir yer tutar.
  13. Diyette balın faydaları dolaylı yollardan olsa da çok etkilidir. Bal, kilo vermeyi hızlandırarak zayıflama diyetlerine destek olur.
  14. Çocuklar üzerinde de balın faydaları çoktur. Bal çocukların vücut ve beyin gelişimlerine, hafızasına ve zekasına olumlu katkılar sunar.
  15. Vücuttaki zehirli ve zararlı maddelerin atımını kolaylaştırır, böbrek kumlarını dökmeye destek olur.

Balın Faydaları ve 8 Sağlıklı Bal Karışımı

Balı kaşıkla direkt olarak tüketebiliriz ama tadındaki kesiflik, hafif bir genzi yakma hissinden dolayı bazen bu şekilde yemek istemeyiz. Böyle durumlarda balı başka malzemelerle karıştırmak tüketim iştahımızı arttırır. Önemli olan günlük belli bir miktar balın vücudumuza girmiş olması. En ünlüsü bal ceviz karışımı, fındık fıstık ceviz bal karışımı derim ama damak tadınıza başka karışımlar da uyabilir. İşte en popüler bal karışımları:

1- Bal Limon Karışımı:

Bal nasıl yenirse faydalı olur limonu yanında hazır bulundurursanız çok daha faydalı olur. Hızlı çalışan, makine gibi işleyen bir metabolizma mı istiyorsunuz? İşte size bunun için çok iyi bir karışım. İster ılık ister hafif sıcak, bir bardak suya bir tatlı kaşığı bal ve çeyrek limon ekleyin. Limonu sıkın veya kabuğuyla atın.  15 dakika bekletip tüketin. Bal ve limonun gücüyle, hem sağlıklı olacaksınız hem de bu karışımın kilo verdirdiğine şahit olacaksınız.

İlginizi Çekebilir: Nasıl 14 Kilo Verdim?

hakiki balın faydaları ve 8 sağlıklı bal karışımı
bal limon karışımı

2- Bal Tarçın ve Süt :

Süt bal ile karıştığı için tatlanıyor, bal da süt ile birleştiği için keskinliğini kaybederek yumuşak bir içiş konforu sağlıyor. Özellikle çocuklar bal süt karışımını çok severler. Bu karışımı daha da güçlendirmek ve lezzetlendirmek için içine tarçın da eklendiğinde, sahlep tadında bir karışım oluşuyor.

Bu karışım vitamin ve mineral deposu olduğundan inanılmaz sağlıklı ve hastalıklara karşı bir kalkan. Özellikle hücreleri olumsuz etkileyen tüm maddeleri etkisiz kılıyor ve kanseri önlüyor. Tarçının toksik etkisi vücudu arındırarak kilo vermeye de destek oluyor.

İlginizi Çekebilir: Obezitenin Nedenleri, Önlenmesi İçin Yapılacak 7 Şey

Bu karışıma level atlatmak isterseniz şayet, süt yerine bitki çaylarına bal-tarçın koyabilirsiniz ya da meyve sularına bal-tarçın koyabilirsiniz. Örneğin; bal ıhlamur ve ya bal-adaçayı tarçınla çok daha etkili.

3- Bal Portakal Suyu :

Greyfurt da olur ama portakal suyu daha lezzetlidir. Turuçgillerle bal karıştığında; sakinleştirici, sinirleri yumuşatıcı, takıntı ve kaygıları  giderici bir özelliğe bürünüyor. Bu karışım tüketildiğinde motivasyon ve konsantrasyon artışı olacaktır. Ayrıca bu karışım soğuk algınlığına da birebir.

4- Bal Zencefil :

Zencefil suyu için taze zencefil kullanılması daha uygun. Taze zencefilin suyuna bal ilave ederek elde ettiğimiz karışım vücuttaki enfeksiyonu yok eder, sinüsleri açar. Bu karışım mide ile ilgili neredeyse tüm rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Hasta olduğumuzda bu karışımı günde 2 kez tüketebiliriz.

Toz zencefil kullanacaksak, su kullanmadan direkt olarak balla yoğurup tereyağ kıvamında tüketebiliriz. Zencefilli balın faydaları özellikle boğazlarda çok etkili. Zencefil ile aynı kategoride inceleyebileceğimiz, bal zencefil zerdeçal veya bal karabiber karışımları da ağız yaraları, boğaz ağrıları, bademcik şişmelerine iyi gelmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Zencefil Bal Limon Karışımı Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

5- Bal Şerbeti ( Ballı Su ):

Evet adına ballı su veya bal şerbeti de diyebilirsiniz. Selçuklu ve Osmanlı’da bal şerbeti kaynatılmış meyvelerin suyuna bal katılmasıyla yapılırmış.

Bal şerbeti hazırlanırken sıcak su kullanılmaz çünkü besin değerlerinde kayıplar yaşanır. En güzeli ılık sudur. İçine bir tatlı kaşığı balı atıp karıştırıyoruz, çok kolay bir tarif ama faydası çok.

Aç karna sabah içseniz de olur, tatlı krizi bastığı anda içseniz de. Her halükarda bu karışım vücuda çok fayda sağlar. Ödem attırarak zayıflamaya destek olur, özellikle göbek yağlarını eritir. Düzenli olarak bal şerbeti yoğun iş stresine karşı da çok iyi bir dinlendiricidir.

6- Bal ve Ceviz Karışımı :

Balın üzerine kırılmış veya dövülmüş ceviz şeklinde tüketilir. Cevizli balın faydaları içinde en önemlisi tam bir enerji kaynağı olmasıdır. Özellikle kahvaltılarda tüketerek güne zinde başlamış olursunuz. Kahvaltılarda reçele banar gibi bu karışıma da banarak tüketebilirsiniz. Bunun dışında ceviz içini bala batırarak da yiyebilirsiniz. Bal ceviz gibi, bal badem gibi, fındık, fıstık gibi kuruyemişleri de bal ile tüketebilirsiniz. En yakışanı ceviz olduğu için bu başlıkta topladım. Bu karışımın faydaları içindeki malzeme çeşitlendikçe artacaktır.

Fındık fıstık ceviz badem bal karışımı faydaları fiziksel olarak gücünüze güç katar, kalbi güçlendirir, böbrek fonksiyonlarını düzenler. Çinko ve fosfor sayesinde de yaraları hızlı iyileştirir, ciltteki akne ve sivilceleri kurutur. Fındık, fıstık, ceviz ve bademi rondodan geçirip toz hale getirip balla karıştıralım, işte atom karışımımız hazır.

Avokado bal ceviz karışımı da yapıyorum, çok lezzetli tavsiye ederim.  Bir de ceviz suyu içenlere bir önerim olacak: Ceviz suyunu içtikten sonra içinde kalan tanelerini bala batırarak tüketin bu şekilde balın faydaları ve etkisi artacaktır.

7- Bal Muz :

Bir muzu ince ince kestikten sonra üzerine bir kaşık balı gezdiriyoruz. Lezzet tavan yaparken vücudumuz da bayram ediyor:) Balın antioksidan özelliği muzla birleşince vücudu birçok hastalıktan koruyan vitamin deposu bir karışım ortaya çıkıyor. Bazı yerlerde atom adı verilen bu karışım, bağışıklık sistemini güçlendiren bir karışımdır, kalp ve kanser gibi hastalıklara engel olur.

8- Bal Kaymak : 

Çok eskilere dayanan harika bir lezzet bal kaymak. Eskilere dayanır dedim çünkü bal kaymak Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yiyecekmiş. Günümüzde de, özellikle kahvaltılarda süt kaymağının yanına konulan veya üstüne dökülen bal vazgeçilmezlerimiz arasında. Ekmeğin üzerine sürmenin keyfi bambaşka.

Kalori konusunda biraz sıkıntılı, o yüzden diyette bal kaymak yenir mi sorusu merak ediliyor. Kaymak çok yağlı ve enerji veren sağlıklı bir besin ama diyette olan veya kolesterol sorunu olanların bir tatlı kaşığından fazla tüketmemesi gerekir. Bir tatlı kaşığı kaymak 60 kalori, bir tatlı kaşığı bal da 15 kalori, böylece toplamda 75 kaloridir.

Bal kaymak karışımı ile balın faydaları katlanır. Bu karışımın vitamin ve besleyicilik değeri öyle bir yüksektir ki, neredeyse tüm vitaminleri bünyesinde barındırır. Bağışıklığı düzenler, balgam söktürür ve vücudu dinç hale getirir.

Yazımızı bal ile ilgili bazı uyarıları da hatırlatarak sonlandıralım:

  • Bal, polen, arı sütü çok faydalı fakat bebeklere verilmez, yaşını doldurduktan sonra olabilir.
  • Anzer balı gibi bazı balların kalite ve besin değeri çok yüksektir, kuvvetli gelir veya alerji yapabilir.
  • Balı aşırı tüketmek zarar verebilir.
  • Hamilelikte ve doğum sonrası emzirme dönemlerinde doktor kontrolünde tüketilmeli.
  • Şeker hastaları doğal bal olduğundan emin değillerse katkılı balları tüketmemelidirler.

Balın faydaları çok fazla, evimizde mutlaka bulunmalı. Balın ağzınıza tat, zihninize keskinlik, vücudunuza şifa, ruhunuza mutluluk vermesi dileklerimle…

Her şeyin doğalı makbul, daha önce yazdığım “Evde Yapılabilecek Doğal Meyve Suları ve Faydaları” yazımı da okumanızı öneririm.

5/5 - (1 vote)

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Balın Faydaları ve 8 Sağlıklı Bal Karışımı” üzerine 60 yorum
  1. Bali severek tüketiyoruz evde. Kis aylarinda bogazi yumusatmaya birebir, caylara, muslilere de katiyoruz ?

    Yanıtla
    • Onların dışında muz üzerine bal gezindirme, balın içine dövülmüş ceviz atma, avakodonun içine ceviz bal karışımı koyma gibi değişikler de denenebilir. En sevdiklerimi yazdım bu arada…

      Yanıtla
  2. Balın faydaları herkesçe malum. Hem en zararsız ve doğal tatlı yiyecek. 🙂 Bu verdiğiniz karışımlar bir harika gerçekten. Bir de ben karabiber ve bal karışımının gücüne inanırım. Evet biraz acı oluyor ama grip ve soğuk algınlığında mükemmel etki ediyor. Balın sahtesinin anlaşılması için bu yöntemleri bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu. Artık dikkatli seçimler yapabilirim. Teşekkürler. 🙂

    Yanıtla
    • Evet hakiki bal seçimi çok önemli, yoksa şekerli bal karışımlarını tüketmek hiç sağlıklı değil. Ben teşekkür ederim güzel yorumuna.

      Yanıtla
  3. Çokkkkk faydalandım. Özellikle hakiki olup olmadığını nasıl test edeceğimi pratik bir şekilde öğrenmiş oldum. Çokkkkk teşekkürler ??

    Yanıtla
  4. Bal bizim evde çok sevilir.Bu kadar çok faydası olduğunu bilmiyordum.
    Sekerlendigi zaman acaba niye diye düşünürdüm. Bu yazıda hepsini öğrendim.
    Emeğine saglik

    Yanıtla
    • Evet, şekerlenince negatif bu durum sanıyor insan ama o balın hakiki olduğunun göstergesi. Zeytinyağı da donuyorsa kalitelidir ya, onun gibi…

      Yanıtla
  5. Balı çok seviyorum. özellikle kış aylarında ballı zencefil boğaz ağrılarıma çok iyi geliyor ailecek severek tüketiyoruz. bal karışı çeşitleri hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    Yanıtla
  6. Ne kadar detaylı bir anlatım olmuş tebrik ederim sizi??Bal bizim evin baş müdavimlerinden.Oğlum öksürmeye başladığı zaman özellikle çok kullanıyoruz.

    Yanıtla
    • İşin doğrusu ben de hastalanacağımı anlayınca veya hasta olduktan sonra deli gibi bal tüketiyorum. Onun dışında keyif ve sağlık için az az devam ediyorum.

      Yanıtla
  7. Sorun bal kaymak yerken tek kaşıkla kalabilmekte 😀 Hahaha, başlayınca durdurulamıyor. Gerçek bal hep şüphelendiğim bir şeydi, bu bilgiler işime yarayacak, teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Aynen, bal kaymağa kayıtsız kalmak, azıcık ucundan yemek oldukça zor:) Sofralarımızda hakiki bal olsun istemiştim, yararlı olduysa ne mutlu bana. Bu hoş yorum için ben de çok teşekkür ederim.

      Yanıtla
    • Kahvaltı; bal ile daha zengin gerçekten de. Bal kaymak olsun, muz üstüne bal olsun, balın içine ceviz olsun, tereyağın üzerine bal gibi bir çok alternatif var kahvaltımıza renk katacak. Teşekkürler yorumun için…

      Yanıtla
  8. Ballı limonlu ılık su mutlaka her sabah aç karnına tüketirim. Balı güvendiğim arıcı bir dostumdan temin ederim, bu yüzden içim rahat olur. Balın faydaları ve genel olarak bal hakkında oldukça detaylı bir yazı olmuş. Paylaşım için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Portakal suyu kışın özellikle hasta olma aşamasında çok iyi geliyor. böyle hafif genzin yanmaya başlayınca içince, sınırdan döndürüyo, hasta olmaktan kurtulabiliyorsun. Direkt olarak üreticiden almak en güzeli dediğin gibi..

      Yanıtla
  9. Bal karışımlarını çok severim hiçbir şey bulamazsam evde herhangi kuruyemişle fındık,fıstık,ceviz ile karıştırıp yerim. Müthiş

    Yanıtla
  10. Bal karışımlarını merak edip arıyordum harika bir yazı olmuş
    Bize ise uygulamak kalmış
    Teşekkürler editör

    Yanıtla
  11. Daha önce yorum yapmıştım gelmemiş sanırım ? Balın faydaları yazın gerçekten harika olmuş. Allah’ın bize bahşettiği mucize bir besin. Tatlıyı çok sevmesemde balı Şifa niyetine tüketiyorum?

    Yanıtla
    • Evet sayende farkettim. Meyve suyu yazısına yazmışsınız yorumu ben de cevaplamışım oraya:) şöyle demişim:
      Mucizevi bir besin olduğuna sonuna kadar katılıyorum. Hakiki bala ulaşmak da çok önemli. Ben teşekkür ederim.

      Yanıtla
  12. Çok detaylı bir içerik olmuş elinize sağlık. Bal, en sevdiğim gıdalardan bir tanesidir, özellikle de kaymak ile tüketildiği zaman daha güzel oluyor. Dengeli tüketmek gerekiyor yoksa zararı da olabilir. Tekrar elinize sağlık. İnanın bal hakkında okuduğum en detaylı yazıydı.

    Yanıtla
  13. Zencefil ve bal hasta olunca favorim tabi tadı biraz kötü olsa da 🙂
    sayfanızı yeni takibe aldım. Sizler de sayfama davetlisiniz. Sevgilerimleee 🙂

    Yanıtla
    • Sağlığımız için bazen kötü tatlara katlanıyoruz. Ama çok güzel bal karışımları da var lezzetli. Hasta olmadan önce lezzetli olanları tüketirsek hasta da olmayız. Sitene uğradım, izlemedeyim..

      Yanıtla
  14. Balın bilmediğim ne kadar çok faydası varmış. Meyvedeki vitaminden daha çok vitaminin balda olması ilgimi çekti. Çok meyve tüketmeyen biri olarak hemen bal yemeye başlamalıyım. Paylaşımınız için çok teşekkürler ?

    Yanıtla
  15. Başka birçok konuyu olduğu gibi balın faydaları konusunu da renkli ve detaylı bir şekilde ele almışsınız, elinize sağlık. Şimdi şöyle bir geçtim ama sonra daha dikkatli okuycam.

    Yanıtla
    • Detaylı anlatımlarımı beğenmeniz beni mutlu etti. Daha sonra dikkatlice okuyacağım şeklindeki açıklamanız o kadar samimi ki, bu doğallığınızla kalpleri fethediyorsunuz. Çok teşekkürler.

      Yanıtla
  16. okuyucuyu doğru bilgilendirmek doğru ve özgün yayınlarınızla harikalar yaratıyorsunuz başarılar dilerim arkadaşım.

    Yanıtla
    • Bal şekerleniyorsa iyi, sahte değil. Şekerlenen balı eski haline getirmek için en güzel yöntem, 45 dereceyi geçmemek şartıyla, balı benmari usulü eritmektir, sorun yok yani eritebilirsiniz.

      Yanıtla
Yorum yapın