Doğal Meyve Suyu Çeşitleri ve Faydaları

Doğal meyve suyu derken, bizzat meyvenin kendisini kullanarak yaptığımız, narenciye sıkacağı, katı meyve sıkacağı, blender yardımıyla veya bizzat elimizle sıkarak  elde ettiğimiz meyve suyunu kastediyorum. Yoksa market raflarında gördüğümüz, üzerinde ” Yüzde yüz doğal meyve suyu ” yazan meyve sularını değil.

Evde doğal meyve suyu yapımı çok kolay ama yapamıyorsak da hazır, gözümüzün önünde sıkılarak yapılan mekanlarda da tüketilebilir. Dışarıda doğal meyve suyu yapan yerlerde genelde portakal suyu ve nar suyu gibi ancak bir kaç çeşit bulabilirsiniz ama evde doğal meyve suyu hazırlamak tamamen imkan, zaman ve zevkinize kalmış.

Mevsim değişimine karşı vücudumuzun bir takım tepkileri olacak mutlaka. Havaların bir sıcak, bir soğuk olması bir takım gribal hastalıkları da beraber getirebiliyor. İşte doğal meyve suyu güçlü antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, bizim hem hastalıklara karşı bir kalkanımız olacak hem de vücudumuz aldığı bu enerjiyle canlanmış olacak.

Vücudun günlük sıvı ihtiyacı oluyor bunun çoğunluğunu su olarak alsak da bir kısmını da meyve sularından almakta fayda var. Doğal meyve suları sıvı ihtiyacımızı giderirken aynı zamanda vitamin ve enerji desteğiyle vücudumuza ekstra bir zindelik katacak. Yoksa sen, su ihtiyacın olduğunda asitli içecekleri mi tercih etmeyi düşünüyorsun, sakın!:)

Günün istediğin bir saatinde içeceğiniz taze sıkılmış bir bardak doğal meyve suyu, mineral ve vitamin ihtiyacımızı karşılar. Ayrıca doğal meyve suları toksinleri atar, meyve suyundaki mineraller cildimize ve saçımıza da faydalıdır, bizi güzelleştirir. Diyet yapanlar için de, taze sıkılmış doğal meyve suları vazgeçilmez bir ara öğündür.

Beyin hücrelerine ve hafızaya pozitif etkisi olduğunu belirten uzmanlar, doğal meyve suyu tüketenlerin zihinsel ve fiziksel olarak daha aktif olduklarını belirtiyorlar. Bu açıdan evde doğal meyve suyu yapımı çok önemli, ve bu meyve suyunu ailecek tüketmek, özelikle de çocuklar için de büyük önem arz etmektedir. Meyve sıkacağı ne işe yarar işte böyle doğal ve taze meyve suyu içmek istiyorsanız bunun için çok gereklidir. Kaliteli bir sıkacak edinmenin tam sırası…

Doğal Meyve Suyu Tüketimi ve Saklama

Taze meyvelerden elde edilmiş doğal meyve sularının tüketimi hemen yapılmalıdır. Yoksa oda sıcaklığındaki bir meyve suyu, gün içinde hem ışıktan hem havadan etkilenerek bozulmaya başlarlar. Bozulmasa bile içindeki vitamin ve mineralleri kaybederler. Tadında değişiklik hissederseniz şayet, kesinlikle tüketmeyin.

Sıkar sıkmaz hemen içip bitiremiyorsak buzdolabında soğuk bir ortamda, içine hava girmeyen bir kapta bekletmeliyiz. En güzeli ağzı sıkıca kapatılabilen cam kavanozlardır.  Burada yapılan en büyük hata, içine hava giren bir sürahide bekletmek…

Daha uzun süreli dursun, hep elimin altında meyve suyu olsun, çocuklar sürekli asitli içecekler içmektense meyve suyu içsin derseniz, ikinci alternatifiniz yüzde yüz organik, doğal, katkısız ve konsantre meyve sularından birini tercih etmek olsun. Tabi ki bu, ev yapımı doğal meyve suyu kadar sağlıklı ve lezzetli olmayacaktır.

doğal meyve suyu çeşitleri ve faydaları
doğal meyve suyu çeşitleri

Meyve Suyu Kalorisi ve Diyet

Öncelikle meyve suyu doğal da olsa, ev yapımı da olsa, diyette her meyvenin suyu tüketilmemeli. Bazı meyvelerin içindeki meyve şeker oranının yüksek olması, o meyve suyunu da kalorili bir içecek haline getirir. Örnek verecek olursak, ananas ve mangoda inanılmaz şeker vardır, dolayısıyla suyu şifalı da olsa diyet için önerilmez.

Özellikle kivi, muz, avokado gibi tropikal meyvelerin şeker oranı diğer meyvelerin iki katıdır. En az kalorili olanlarsa karpuz, çilek, şeftali, greyfurt, erik. Bir bardak doğal katkısız meyve suyu kaç kalori derseniz; tropikal meyveler, üzüm ve nar haricindeki tüm meyve suları ortalama 40 kaloridir diyebilirim.

Diyette meyve suyu ne zaman tüketilmeli? Ara öğünlerde veya ana öğünden birkaç saat önce tüketilebilir. Meyve suları içildiğinde metabolizma hızlı çalışır ve  yağların parçalanması kolaylaşır. Ayrıca spor ve egzersiz çalışmalarından sonra tüketmek vücuda detoks uygulamak anlamına gelir.

Bazı ekşili meyvelerin suyu hazırlanırken onun içine şeker katmaktansa, bu şekerli meyveleri ekleyerek diyete uygun karışımları ortaya çıkarabiliriz. Örneğin, erik suyu ekşiyse elma veya kivi ekleyerek tatlandırabiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Detoks Diyeti Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Doğal Meyve Suyu Faydaları

Doğal meyve suyu yapımı faydaları ve tüketimi nasıl olur, hangi meyve suyunda hangi vitaminler var, meyve suları karışık olarak da tüketilir mi gibi aklımızdaki soruların cevabına geçelim. En doğal meyve suyu hangisi derseniz işte cevabı:

1. Portakal Suyu

En pratik, basit bir narenciye sıkacağı ile sıkılması kolay. Kendi tadı kendine yeten en ünlü doğal meyve suyu portakal suyu. Ev dışında da bir çok mekanda sıkma portakal suyu bulabilirsiniz. Yani doğal meyve suyu içmek istediğinizde evde yapmakta veya dışarıda bulmakta zorlanmayacağınız bir meyve suyu.

Faydaları: C vitaminini zaten biliyoruz ama portakal suyunda B vitamini de var. Bu vitaminler kan dolaşımını rahatlatır, cildi pembe ve sağlıklı gösterir. Ayrıca içindeki potasyum ve magnezyum kalp krizine karşı korur, kanserojen hücre oluşumunu engeller.

Portakal Suyu Karışımları: Portakal-limon veya portakal-greyfurt yapın. Greyfurt hem düşük kalorili hem de zayıflamaya etkisi yüksek olduğundan bu karışımı özellikle spordan önce için. Ayrıca portakal-mandalinayı da mutlaka deneyin.

İLGİLİ YAZI: Portakal Kabuğunun Faydaları 

2. Mandalina Suyu

Mandalina suyunu da, portakal gibi basit bir sıkacak yardımıyla çıkarmak mümkün. Bu yönüyle pratik ve kolaydır.  Tadı da şeker ilave edilmeden tüketildiği için çok daha sağlıklıdır. Dezavantajı, portakal yılın çoğu vaktinde bulunabilirken, mandalina hassas yapısı itibariyle mevsimi dışında pek bulunmuyor.

Faydaları: D ve K vitamini yönünden zengindir. Kemiklerimizi korur, damarlarımızdaki esnekliğe yardımcı olur. Şişkinliğe iyi gelir, ishali keser. Ayrıca anti-bakteriyel özelliği ile hastalıklara karşı kalkan görevi görür.

3. Nar Suyu

Nar biraz kalorili bir meyve olduğundan diyette çok tavsiye etmiyoruz ama inanılmaz sağlıklıdır. Özel nar sıkacakları var fakat isterseniz tanelerini blender veya katı meyve sıkacağına atarak da suyunu çıkarabilirsiniz. Kafelerde nar suyu, en az portakal suyu kadar ünlüdür.

Faydaları: Kalp için çok yararlı çünkü kolesterolü dengeler. İçindeki meyve şekeri de vücuttaki şekeri dengeler. Enfeksiyonlara karşı direnç sağlar. Bağırsak paraziti düşürmede etkilidir.

İşte evde nar suyu yapımı:

4. Elma Suyu

Elma suyunu basit sıkacaklarla yapamayacağımız için tercih sırasında geride kalıyor. Katı meyve sıkacağı gibi aletlere ihtiyaç var ama hem sağlık hem de lezzet yönünden güzel olduğundan yine de tercih sebebi. Şeker eklemeden tüketilebilmesi bir avantaj.

Faydaları: C vitamini dışında E vitamini de olduğundan cildi ve yüzü güzelleştirir. Kan şekerini dengelediğinden baş ağrısına birebir. Tok tuttuğu için de diyet yapanların gözdesi diyebiliriz.

Elma Suyu Karışımları: Hazır elmayı meyve sıkacağına atmışken başka şeyler de ekleyin. Örneğin, elma-havuç. Ayrıca elma suyu-tarçın karışımı da çok lezzetli olur.

5. Kivi Suyu

Egzotik tatlar da olsun listemizde. Tropikal meyvelerin en düşük kalorili olanı, diğerlerinde çok fazla şeker var. Kivinin suyunun iyi çıkması için önce kaynar suda yumuşatıp sonra da blender yardımıyla suyunu çıkarabilirsiniz.

Faydaları: Hem mineral bakımından hem de A vitamini, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Çok lifli olduğundan sindirim için çok yararlı bir meyve suyudur. Mide ve bağırsak sağlığına çok büyük katkı sağlar. Pıhtı atma dediğimiz rahatsızlığı önler.

6. Limonata

Direk limon suyu olsa en başa koyardım ama limonata olunca sona bıraktım. Çünkü limonun suyunu tek başına tüketemediğimiz için içine daha başka şeyler de katıyoruz ve bu katkısız meyve suyu dememizi engelliyor.

Limonatanın lezzetli olması için, biraz portakal, limon tuzu ve biraz da şeker ilave ediyoruz çoğu zaman. Her ne kadar limonun suyunu ekşi olduğu için direkt olarak içemesek de, limonata haliyle limonu vücudumuza sokmuş oluyoruz. Bu da, en azından bir çok asitli içecekten, marketlerde satılan katkı maddeli meyve sularından iyidir. Limonata, çocukların da çok sevdiği tat olduğundan, hem vitamin ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de asitli, doğal olmayan içeceklere karşı çok iyi bir alternatif oluyor.

Faydaları: C vitamini eksikliğinde oluşan diş eti sorunlarına, ağızdaki kötü kokulara engel olur..  Alerjik rahatsızlıkları azaltır. Cilt kırışıklıklarını önleyerek genç bir görünüm sağlar. Böbrek taşı oluşumuna engel olur.

Doğal meyve suları bunlarla sınırlı değil. Aklınıza gelecek tüm meyvelerle doğal meyve suyu üretebilirsiniz. Örneğin;

  • Kayısı Suyu – Şeftali Suyu – Armut Suyu – Üzüm Suyu katı meyve sıkacağı yardımıyla yapın.
  • Vişne Suyu – Kızılcık Suyu – Erik Suyu gibi meyve sularını da kaynatarak ve biraz da şeker ilave ederek yapın.
  • Yaz meyvelerinden karpuz suyu, çilek suyu, böğürtlen, ahududu, karadut suları da çok harika.
  • Daha burada adı geçmeyen bir çok meyve türünden de sağlıklı doğal meyve suları elde edebilirisiniz. Hatta birkaç tane meyveden oluşan karışık meyve suları da hazırlayabilirsiniz.

Şimdi gelelim Sev-en 7 kategorimize uygun, en sevdiğim 7 doğal meyve suyu seçimime. Biliyorsunuz en sevdiğim benim 1 numaramdır. Sonra en sevdiğime göre 7 taneyi sıralar ve bir cümleyle açıklarım. Siz de en sevdiğiniz doğal meyve suyunu yorumda yazmayı unutmayın.

doğal meyve suyu çeşitleri ve faydaları
doğal meyve suyu çeşitleri (portakal suyu)

En Sevdiğim 7 Doğal Meyve Suyu

1-Portakal Suyu: Her zaman bulabildiğim, yapması kolay ve doğal bir tadı olduğu için 1 numaram.

2-Limonata: Şeker koyduğum için biraz kalorili ama bir çok asitli içeceğe tercih ederim.

3-Kayısı Suyu: Şeftaliyi sevemedim ama kayısı suyunun lezzeti güzel.

4-Nar Suyu: Yapması zor fakat tadı nefis.

5-Elma Suyu: Hafif ekşimsi olsa da içimi güzel.

6-Vişne Suyu: Aslında tadını seviyorum ama şeker atılarak yapılması listenin sonuna kalmasına sebep oluyor.

7-Kızılcık Suyu: Kızılcık zamanı yapmadan duramayız ama şeker ilave etmeden içebilsem keşke:)

Sağlıklı ve Güzel Günlere…

Daha önce detaylıca yazdığım “Tropikal Meyve Çeşitleri En Sevilenler” yazıma da bakarak tropik meyve sularını da keşfe çıkabilirsiniz.

Oyla post

Duo Diyet

Eğitimci... Yazar… Sağlıklı yaşamı seven...

Diyet konusunda tecrübeli… Doğal ürünlerin aşığı... Gurme…

“Doğal Meyve Suyu Çeşitleri ve Faydaları” üzerine 50 yorum
  1. 10 numara bir yazı olmuş, her yönden yazmışsınız, çok beğendim. Evde meyve suyu hazırlamak ara sıra yaptığım bir şey, ama daha sık yapmak istiyorum.

    Yanıtla
    • Teşekkür ediyorum yazıyı beğendiğiniz için. Evet daha fazla yapabilirsiniz çünkü artık meyveler de çoğalmaya başlayacak ve çok sağlıklı meyve suyu karışımları ortaya çıkarabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Sabah yürüyüşleri ya da akşam yürüyüşlerinden sonra müthiş oluyor. Dışarıda dükkanlar da çoğaldı artık taze sıkıp satanlar, belki yanlış yapıyorum ama elinde ne varsa karıştırıyorum. Havuç, portakal vs.

    Yanıtla
    • Spor sonrası sıvı kaybını, mineral ve vitamin anlamında karşılamak için birebir meyve suyu. Bu arada havuç meyve sularının içine yakışıyor, iyi yapıyorsunuz bence.

      Yanıtla
  3. Meyve suyu hazırlama ve meyve sularına ait faydalar konusunda vermiş oldugunuz bilgiler için teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Teşekkür ediyorum meyvenin kendisine vurgu yaptığın için. Meyvenin kendisi yendiğinde posası da yendiği için faydası artacaktır.Bu da meyvenin kendisini daha değerli yapar. Fakat bazı durumlarda meyve suyu daha ön plandadır. Örneğin, kahvaltının yanında meyve değil de içecek olarak meyve suyu tercih ederiz. Ferahlamak istediğimizde meyve değil de meyve suyu tercih ederiz. Çocuklar direkt olarak her meyveyi yemez ama meyve suyu olarak tüketebilirler. 4-5 meyveyi aynı anda yiyemeyiz ama bu meyvelerden harika bir karışım ortaya koyabiliriz…

      Yanıtla
  4. Çok faydalı bir paylaşım olmuş, mümkün olduğunca doğal beslenmek lazım. Hastalıklar çok arttı. Çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Aynen, evde istediğim meyve suyu karışımını yapabilirim, içine istediklerimi atarım ve içinde ne var, hijyenik mi diye de kafaya takmam.

      Yanıtla
  5. Okurken bile şifalandım sanki. Bizim evde meyve suyu hazırlama işleri eşime ait. Daha sık yapsa iyi olacak galiba. Görsellerinle, anlatımınla harika bir paylaşımdı. Emeğine sağlık :))

    Yanıtla
  6. Meyve suyu bizim evde bol bol tüketilir, tabii ev yapımı olanlardan 🙂 Özellikle elma ve nar suyu favorim ama genellikle mevsimine göre her meyve ve sebzenin suyunu sıkar afiyetle içeriz 🙂

    Her zaman olduğu gibi, yine harika bir içerik. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
    • Mevsim meyvelerini değerlendirmek en sağlıklısı. Bir de dediğiniz gibi sebzelerin de suları dahil edilebilir meyve sularına ve daha da sağlıklı karışımlar elde edilebilir.

      Yanıtla
    • Katı meyve sıkacağıyla posalı da tüketilebilir, evet. C vitamini depo edilemediği için 3 portakal fazla aslında. Ama 2 yudumda bitince tadına doyulmuyor:))

      Yanıtla
  7. Doğal meyve suyu tüketimi her zaman tercihimdir. En sağlıklısı evde sıkılan doğal meyve suları. Özellikle annelerin çocukları için buna ağırlık vermesi gerekli. Aksi halde kutularda meyve suyu adı altında sunulan ürünler zehir saçıyor. Çok teşekkürler bu konuya dikkat çektiğiniz için. Sayenizde meyve sularının yararını daha detaylı öğrenmiş oldum.

    Yanıtla
    • Meyve suyu adı altında satılan katkı maddeli ürünler konusunda çok haklısınız. Sağlıklı olan, biraz zahmetli de olsa evde kendimizin yaptığı meyve suları. Hele lezzeti zaten tartışılmaz. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Yanıtla
  8. Limonatayı çok severim ancak doğalını tabi ki. Marketlerde satilanlarda katkı maddeleri var ve onları almayı pek tercih etmiyorum. Bu arada portakal suyunda B vitamini olduğunu yazindan öğrendim. Teşekkürler Duo ☺

    Yanıtla
    • Limonatanın katkısız olanını bulmak çok zor tabi ama en çok sevilen ve tüketilenlerin de başında geliyor. Evde yaparken de şekerini ayarlarken dikkatli olunabilir. Dediğin gibi marketlerdeki hazır limonatalar ilk tercihlerimizden olmamalı. Ben teşekkür ederim bu değerli yorumun için.

      Yanıtla
  9. Evimizde kendimizin yaptığı gibi hazırlarda temizi doğalı ve sağlıklısı var mı? Kesinlikle hayır.En güzeli gerçekten meyvenin kendisini tüketmek aslında ama bazı durumlarda meyve suyu olarak tüketmek daha sağlıklı.
    Mesela benim minik oğlum havucu sevmiyor ne yaptımsa sevdiremedim. Elma portakal sıkıyorum ve ona çaktırmadan bir tane de havuç hop içine . Tamamdır havuçtan alması gereken tüm vitamin minik vücudunda.
    Çok güzel bir paylaşım olmuş sevgili Duo teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Müthiş bir örnek vermişsiniz, olay tam da bu. Havuç zaten meyve suyunun içine çok yakışıyor, aynı şekilde salatalık da bazı meyve sularının içine karıştırılabilir. Ben teşekkür ederim yorumunuzla verdiğiniz katkıdan dolayı.

      Yanıtla
  10. Çok faydalı bir yazı kaleme almışsınız. En faydalısı da sıkılan meyve sularının özellikle hava almayan bir kapta saklanması oldu. Teşekkürler.

    Yanıtla
  11. Cok güzel bir yazi olmus. Dogal meyve suyu tabii ki en sagliklisi ☺️. Biz yazin elmalar olunca elma suyu yapiyoruz.

    Yanıtla
  12. Kesinlikle şu mevsimde vücudumuzun düzeni alt üst. Herkes hasta. sıcak soğuk dengesizliği hem hasta ediyor hem de bitkin düşürüyor insanı. Bu dönemde doğal meyve suları tüketmek vücut direnci açısından çok iyi olacaktır. Teşekkürler..

    Yanıtla
    • Evet, mevsim geçişlerinde vücut şaşırıyor ve dengesiz yakalanıyor. Doğal meyve suyu direnci arttıracaktır dediğiniz gibi, çok teşekkürler.

      Yanıtla
  13. İyi ki yazıyı okumuşum. Güzel bilgiler aldım. Bal Allah’ın bizlere bahşettiği mucize bir besin. Benim için hakiki olduğu önemli. Bal alırken verdiğin bilgileri dikkate alacağım. Teşekkürler ?

    Yanıtla
  14. Meyvelerin fiyatlarının dolayı “doğal” meyve suyu gittikçe hayal oluyor. Gerek maliyet gerek zamandan dolayı kutulu ürün alıp geçiyoruz maalesef 🙁

    Yanıtla
Yorum yapın